Paşii ca să vinzi pe Bursă acţiuni la Fondul Proprietatea

Foştii proprietari despăgubiţi cu aceste titluri le vor putea valorifica liber şi transparent începând de marţea viitoare. Pentru asta trebuie să-şi deschidă un cont la un broker.

Dacă aţi primit acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) în contul despăgubirii pentru averile confiscate de regimul comunist le veţi putea vinde pe Bursă săptămâna viitoare. Asta dacă nu aţi avut nevoie urgentă de bani şi aţi fost nevoit să le valorificaţi deja.

Acum, aveţi două opţiuni: fie păstraţi titlurile şi aşteptaţi să le crească valoarea, fie, dacă doriţi să le transformaţi în bani, le vindeţi pe Bursă începând de marţi, 25 ianuarie, când acestea vor fi listate sub simbolul FP.

Cum să-ţi alegi un broker bun

Dacă optaţi pentru a doua variantă, trebuie, în primul rând, să vă găsiţi un broker dintre cei 69 care sunt autorizaţi în România, dintre care 65 au avut activitate în decembrie 2010. "E la latitudinea acţionarului să-şi aleagă brokerul, însă este preferabil să fie unul care să-l poată şi sfătui, nu doar să execute o tranzacţie", sfătuieşte Dana Mirela Ionescu, preşedintele Raiffeisen Capital&Management.

Un broker bun trebuie să aibă o experienţă de cel puţin câţiva ani în domeniu. De asemenea, el trebuie să cunoască toate instrumentele financiare de pe piaţa de capital, la fel ca şi informaţii despre companiile listate. El trebuie să-şi facă timp pentru a discuta cu clientul despre cele mai bune strategii de tranzacţionare şi să fie suficient de bun pentru a face recomandări de investiţii.

După ce aţi identificat o asemenea persoană, veţi semna cu ea un contract de brokeraj, după care va fi deschis un cont special. Următorul pas este transferul acţiunilor din contul de la Depozitarul Central în contul de la broker, a declarat Dana Mirela Ionescu. Ea a precizat că "transferul acţiunilor se face cu emiterea unui extras de cont de la Depozitar care conţine codul confidenţial". Acesta se foloseşte pentru a proteja investitorii, însă creează o verigă în plus în procesul vânzării acţiunilor.

"Nu trebuie să te duci în persoană să iei acest extras. Te duci la broker şi, când închei contractul, faci şi cererea de emitere de extras şi semnezi pe extras. Alternativ, dacă nu poţi să mergi în persoană, trebuie să faci o procură şi pentru a-ţi semna contractul, şi pentru a-ţi scoate acest extras", explică ea.

Banii întârzie trei zile

"Costul total pentru vânzarea pe Bursă a acţiunilor este mult sub 1% din valoarea acestora", a afirmat Mark Mobius, preşedintele executiv al Franklin Templeton. El a mai spus că este imposibil de previzionat care va fi evoluţia pieţelor şi preţul acţiunii FP, din momentul listării sale pe Bursă.

Taxele de piaţă sunt acum undeva la 0,12%, la care se adaugă taxele brokerului, a precizat reprezentantul Raiffeisen Capital& Management. Astfel, în cazul unor acţiuni care valorează 1.000 de lei, taxele de piaţă vor fi de 1,2 lei plus comisionul brokerului. Acţionarii la prima mână ai Fondului nu vor fi impozitaţi pentru profitul pe care îl vor obţine din vânzarea pachetului de acţiuni pe piaţa reglementată. Însă dacă vor cumpăra titluri pe care le vor revinde ulterior, vor fi taxaţi cu 16%.

Dacă veţi vinde acţiunile marţea viitoare, veţi putea ridica banii cel mai devreme peste trei zile, din contul deschis la broker. Data de 25 ianuarie este una specială pentru acţiunea FP, deoarece este singura zi în care nu vor exista limite pentru preţ. În mod normal, preţul unui titlu nu poate varia mai mult sau mai puţin de 15% faţă de închiderea din ziua precedentă.

BIROCRAŢIE Brokerii încă nu au primit autorizaţii

Dacă vrei să vinzi sau să cumperi acţiuni pe piaţa de capital din România, eşti obligat să apelezi la un broker. Aşa se întâmplă şi în cazul titlurilor Fondului Proprietatea. Însă, în această situaţie, lucrurile sunt ceva mai complicate.

Până astăzi, niciun broker nu a fost încă autorizat să intermedieze tranzacţii cu acţiuni FP din cauză că Depozitarul Central a început să primească abia ieri cererile brokerilor pentru obţinerea avizului tehnic. Documentul le va permite acestora să intermedieze vânzarea şi cumpărarea de titluri FP prin conturi globale, aşa cum a stabilit Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare la sfârşitul lui 2010.

"Se pare că toţi brokerii sunt acum în teste la Depozitar şi la Bursă ca să poată tranzacţiona acţiunile FP", a declarat, ieri, Dana Mirela Ionescu, şefa Raiffeisen Capital&Management. Raiffeisen Capital&Management este liderul consorţiului selectat pentru a pregăti listarea Fondului pe Bursa din Bucureşti. Din consorţiu mai fac parte ING Bank şi BRD - Groupe Societe Generale.

Iancu Stavrositu, preşedintele Interfinbrok, a declarat, pentru EVZ, că "este o listare foarte aşteptată şi e important ca toţi brokerii care doresc să tranzacţioneze acţiunea FP să o poată face pe 25 ianuarie, data la care are loc listarea". El şi-a exprimat speranţa că toate instituţiile implicate în acest proces îşi vor da concursul pentru a sprijini procesul obţinerii tuturor avizelor necesare.

SCURT ISTORIC

Povestea celor cinci ani de amânări şi de aşteptare

Fondul Proprietatea a fost înfiinţat în decembrie 2005, când guvernul a găsit o soluţie care să-i permită să scape fără să scoată bani în urma proceselor cu foştii proprietari ale căror imobile confiscate de fostul regim comunist nu pot fi retrocedate în natură.

Tot ce trece de 500.000 de lei se dă în acţiuni la Fondul Proprietatea (FP). Din cauza lipsei banilor la buget care întârzie despăgubirile băneşti, oamenii optează deseori din prima pentru aceste acţiuni.

De la bun început, legislaţia care reglementa FP a prevăzut listarea societăţii la Bursă, pentru ca foştii proprietari să-şi poată vinde acţiunile la un preţ transparent. De atunci, au trecut cinci ani în care societatea a trecut printr-un lung şir de transformări, printre care schimbări de conducere şi de portofoliu.

Toate au avut ca efect întârzierea listării acţiunilor FP. La conducerea FP s-au perindat Nicolae Ivan, Alexandru Păunescu, după care, în 2007, membrii Consiliului de Supraveghere ocupau pe rând funcţia de preşedinte.

În 2008, sistemul s-a schimbat, iar Dana Lulache a fost numită director general al FP. A deţinut această funcţie până în decembrie 2009, când a fost preluată de fostul ministru al finanţelor Ionuţ Popescu, care a renunţat la ea odată cu selecţia actualului administrator.