Paşi în amenajarea locuinţei

Fie că ai un nou apartament, fie că renovezi vechiul spaţiu în care locuieşti, specialiştii îţi recomandă să urmezi câteva etape, astfel încât amenajarea să fie ca la carte.

Amenajarea interioară a unei locuinţe nu este un lucru tocmai uşor. Designerii recomandă să faci totul conform teoriei, iar meşterii atrag atenţia să nu te grăbeşti. „Ia lucrurile pas cu pas, pentru a evita să faci aceeaşi treabă de două ori“, subliniază meşterul Emilian Coman, specializat în instalaţii. Fie că alegi o firmă specializată, fie că hotărăşti să-ţi amenajezi singur casa, trebuie să ştii de unde să începi. 1 Stabileşte unde pui mobila. Deşi poate părea ciudat, primul pas este stabilirea obiectelor de mobilier. „După ce decizi ce mobilier vrei, trebuie să stabileşti clar cum îl amplasezi. În felul acesta, vei fi scutit de bătaia de cap care ţi-ar putea fi pricinuită de amplasarea prizelor, caloriferelor, a aparatului de aerul condiţionat ori a obiectelor sanitare. Toate acestea, odată montate în anumite locuri, cu greu vor putea fi mutate“, recomandă desginerul de interioare Toni Anastasiei. 2 Alege tâmplăria. Momentul imediat următor implică înlocuirea tâmplăriei exterioare. Poţi schimba geamurile vechi cu tâmplărie nouă, din PVC sau lemn, cu geamuri termopan. Dacă ai ferestre franţuzeşti (se numesc aşa cele cu geam de jos până sus) şi vrei să maschezi imaginea exterioară, poţi folosi autocolante speciale pentru geamuri. Acestea se găsesc în diverse modele, oferind originalitate locuinţei tale. Tot acum trebuie să schimbi şi uşile de interior. 3 Reîmparte spaţiul. Dacă planurile tale includ şi demolarea unor pereţi şi respaţ ierea locuinţei, acum este momentul potrivit pentru aceste modificări. „Ţine cont că, pentru orice modificare din interiorul locuinţ ei, ai nevoie de autorizaţie de construcţie, obţinută în urma unui certificat de urbanism“, atenţionează arhitectul Anca Deleanu.

„Pot fi făcute orice modificări, cu condiţia să nu afecteze structura de rezistenţă a imobilului şi să se respecte locul dedicat instalaţ iilor“, continuă aceasta. Poţi opta pentru dărâmarea parţială a peretelui dintre bucă- tărie şi una dintre camere, creând astfel o bucătărie de tip american. Sau poţi îmbrăca cu rigips alţi pereţi, creând bolţi false, panouri, scafe sau rafturi pentru depozitare. Tot acum este momentul să îndrepţi pereţii care prezintă defecte şi să astupi eventualele crăpături. 4 Trasează instalaţiile. Trasarea circuitului electric şi a celui sanitar reprezintă un alt pas important. În cazul în care doar reamenajezi casa, trebuie să repari eventualele defecţiuni ale instalaţiei electrice. Mare atenţie la numărul de prize pe care le instalezi! Nu se ştie niciodată când mai ai nevoie de una în plus. Totodată, sunt recomandate şi sistemele de siguranţă pentru priză, pentru a evita eventualele accidente provocate în joaca de copii. Nu amplasa întrerupătoarele la o înălţime prea mare, pentru a fi accesibile tuturor membrilor familiei.

„Dacă locatarii preferă să înlocuiască centrala de apartament, acum este momentul. Acum se fac modificările ce ţin de ţevi, instalaţii, radiatoare“, spune Emilian Coman. De asemenea, tot acum trebuie remediate defecţiunile la instalaţiile sanitare care presupun spargerea zidurilor. 5 Ocupă-te de podea! Pasul următor se referă la montarea gresiei şi a faianţei. „Nu recomand montarea gresiei pe holuri, chiar dacă întreţinerea este, poate, mai uşoară. Dacă totuş i se optează pentru o astfel de soluţie, trebuie ca gresia să fie de foarte bună calitate“, spune Toni Anastasiei.

După ce se montează gresia şi faianţa, se aşază obiectele sanitare şi accesoriile. În cazul unei bucătării tip american, designerul recomandă montarea parchetului şi în zona bucătăriei, pentru a realiza o imagine unitară între bucătărie şi living. Anul acesta sunt la modă culorile deschise pentru parchet, care luminează încăperea. „Trebuie să ai grijă şi la tipul de pardoseală aleasă. Ţine cont că parchetul laminat are diverse grosimi, diferite de gresie sau de parchetul natural. E important ca toată suprafaţa pardoselii să fie la acelaşi nivel“, subliniază Anca Deleanu. Verifică dacă şapa pe care urmează să montezi parchetul este dreaptă. După montarea acestuia, pune şi plintele! 6 Treci la zugrăvit! Odată realizaţi aceşti paşi, poţi să procedezi la alegerea culorii preferate pentru zugrăvirea pereţilor locuinţei. Există constructori care dau „prima mână“ de lavabilă şi apoi montează caloriferele, uşile şi aparatele de aer condiţionat. În cazul acesta, pen-tru că peretele poate fi stricat uşor la montarea obiectelor, se recomandă păstrarea unei cantităţi de vopsea lavabilă, pentru eventualele corecturi. Tot acum poţi monta şi corpurile de iluminat.

Designerul recomandă alegerea culorilor calde, deschise. Dacă vrei, poţi opta pentru un perete într-o culoare mai tare, care să atragă atenţia şi să creeze impresia de mult spaţiu. La mare căutare este şi tapetul, care nu mai seamănă deloc cu cel de pe vremea bunicii, fiind lavabil sau super lavabil şi permiţând pereţilor să respire. 7 Nu uita de accesorii! Ultimii paşi sunt daţi de aşezarea mobilei şi de redecorare. Acum este momentul să dai frâu liber imaginaţiei şi să realizezi o atmosferă de vis, „jucându-te“ cu accesorii de efect. Optează pentru perne viu colorate, lumânări de diferite forme, pietre semipreţioase, oglinzi cu rame aspectuoase, fotografii vechi. Toate pentru a te simţi cât mai bine în locuinţa pe care singur ţiai amenajat-o. Ce zici, îţi place cum ai făcut?

Emilian Coman meşter: "Fă lucrurile metodic, pentru a evita să realizezi aceeaşi lucrare de două ori."

Anca Deleanu arhitect: "Tine cont că, pentru orice modificare din interiorul locuinţei, ai nevoie de autorizaţie de construcţie, obţinută n urma unui certificat de urbanism."