Pasărea mâncătoare de șerpi. Este imună la cel mai puternic venin

Pasărea mâncătoare de șerpi. Este imună la cel mai puternic venin

Pasărea secretat numită și „Pasărea destinului”, face parte din familia Sagittariidae și trăiește în savanele din Africa, în zone nelocuite de oameni.

Pasărea secretar are 1,20m înălțime, iar armele sale de temut sunt strigătele asurzitoare și picioarele care au gheare atât puternice încât poate spinteca un om.

Cu picioare ca ale cocostârcului, coada lungă în formă de spatulă şi o creastă de pene negre pe spatele capului, pasărea-secretar nu se aseamănă cu nici un alt prădător. Creasta arată ca un mănunchi de pene folosite odinioară de secretari la scris.

Aripile sunt negre, iar restul penajului de pe corp este de culoare gri. Picioarele puternice sunt folosite pentru lovirea prăzii şi alergatul după vânat. Pasărea-secretar parcurge până la 24 km pe zi prin savană în căutarea prăzii. Hrana include lăcuste şi alte insecte mari, mamifere mici, broaște, șopârle şi țestoase.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pasărea scoate prada din ascunzători lovind iarba cu picioarele. Apoi aleargă după pradă pe care o lovește repetat cu picioarele sale puternice. Aripile servesc drept scuturi atunci când pasărea atacă șerpii.

Păsările-secretar pândesc cu multă răbdare în câmpie în căutarea prăzii, care include şi şerpi veninoşi.

E un veșnic consumator de șerpi, mai ales de vipere de nisip și cobre egiptene, cu care duce lupte pe viață și pe moarte. Șarpele este apucat cu ciocul și trântit cu multă putere de pământ până când amețește. Pasărea nu se ferește de adversari deoarece este total imună la venin.

Fiecare pereche reproducătoare are nevoie de o zonă „casnică” de cam 50 km2 pentru cuibărit. Ele izgonesc alte păsări rivale sărind şi lovindu-le cu picioarele.