Pârtiile şi patinoarele vă ajută să slăbiţi până-n primăvară

Atunci când cafeaua de dimineaţă pare să nu mai aibă efect şi nu vă mai conferă energie, iar sedentarismul a devenit literă de lege, tot ce vă lipseşte este sportul.

Iarna este un prilej ideal pentru sporturile curajoase, dar dacă nu ajungeţi la munte, nicio problemă, sălile de fitness sau parcurile rămân o alternativă bună. Cu puţină ambiţie şi voinţă, anotimpul cald nu vă mai prinde cu inevitabilele kilograme în plus.

Vedetele preferă tae bo

Fitnessul sau aerobicul încep să fie date uitării de când vedetele de la Hollywood promovează o nouă tehnică de slăbit. Ce-i drept, tae bo nu mai este ultimul răcnet în materie de sporturi, dar foarte mulţi se feresc să-l practice pentru că nu ştiu ce înseamnă.

„Tae bo se defineşte prin combinaţia inedită dintre aerobic, balet, karate, box, dans hip-hop şi antrenament cu greutăţi. Într-o oră de antrenament se pierd între 500 şi 800 de calorii, comparativ cu mai puţin de 400, câte se ard printr-o şedinţă clasică de aerobic, afirmă Răzvan Protapievici, antrenor de tae bo „World Class“.

El spune că acest sport îmbună tăţeşte echilibrul şi întăreşte musculatura şi sistemul osos. Ritmul este unul alert, muzica dinamică vă ajută, iar antrenorul are grijă să vă ţineţi de treabă. O şedinţă de tae bo durează, în general, 50 de minute, fără pauză. Nu se recomandă mai mult de trei şedinţe pe săptămână, iar momentul ideal al zilei pentru acest sport este dimineaţa.

Schi, adrenalină şi mult curaj

Sporturile albe vor fi întotdeauna în top, iar experienţele pe care le trăiţi pe pârtie sunt numai bune de povestit. Iarna este aşteptată cu nerăbdare de împătimiţii schiului, dar şi de cei care vor să încerce noi experienţe. Schiatul este un sport elegant, deopotrivă boem şi excentric.

Pentru a vă lua zborul pe pârtie, şi la propriu, şi la figurat, aveţi nevoie de un antrenor profesionist şi de un echipament complet. Nu trebuie să vă faceţi iluzii că într-o iarnă veţi deveni maestru. Schiatul se aduce la perfecţiune după cel puţin trei, patru sezoane, este un sport dificil, iar procesul de învăţare cere multă răbdare. Pe schiuri se atinge cea mai mare viteză, iar odată ce veţi trece de la pârtia de copii la cea pentru profesionişti, veţi avea numai cuvinte de laudă la adresa dumneavoastră.

Snowboardingul, mai simplu decât pare

Un trend care a cucerit şi ţara noastră este snow-boardul. Acest sport conferă multă libertate şi se învaţă mult mai uşor decât schiatul. Dacă reuşiţi să scăpaţi de senzaţia de limitare, pentru că ambele picioare sunt pe aceeaşi placă, şi dacă mobilitatea vă ajută, aveţi toate şansele să deveniţi un boarder avansat într-un sezon.

Un antrenor vă va ajuta să învăţaţi derapajul, întoarcerile, virajele şi opririle, iar dacă nu vă sperie căzăturile de început, puteţi gusta din plăcerea pe care o oferă pârtia. Echipamentul este foarte important, aşa că nu trebuie să vă lipsească genunchierele, cotierele şi casca.

Eleganţă sau risc maxim?

Dacă ştiţi să mergeţi pe role, patinele nu ar trebui să vă sperie. Pentru un patinoar nu trebuie să ajungeţi la munte, pentru că mai toate oraşele se bucură de unul. Patinajul este cu siguranţă cel mai elegant sport de iarnă, costumele din timpul concursurilor, dar mai ales piruetele nu pot să nu vă impresioneze.

Alpinismul este un sport pe care îl pot practica doar cei cu o condiţie fizică deosebită şi este dedicat în general iniţiaţilor. Un sport montan spectaculos, dar adesea şi extrem de periculos, mai ales dacă vă atrage relieful abrupt. Pentru practicarea unui astfel de sport, aveţi nevoie de un echipament adecvat şi de o experienţă corespunzătoare. ÎN BANI

Cât costă sporturile iernii

Închirierea unui echipament de schi costă între 30 şi 40 de lei, pe zi, şi include schiuri, clăpari şi beţe. Un echipament de snow-board variază tot în jurul sumei de 40 de lei, mai exact, doar pentru placă trebuie să plătiţi în jur de 30 de lei, iar pentru boots 15 lei. Dacă preferaţi patinele, vă costă 15 lei, iar intrarea pe patinoar încă 10 lei în timpul săptămânii sau 15 lei în weekend.

Pentru cei care nu sunt dispuşi să cheltuiască pentru sporturile de iarnă, varianta gratis o constituie pârtia din Parcul Tineretului, din Capitală. Nu trebuie să plătiţi nimic, dar fiţi pregătiţi să împărţiţi pârtia cu cei care se dau cu săniile sau chiar cu cei care folosesc tradiţionala pungă pe derdeluş.