Florica Lupăşteanu a fost desemnată de formaţiunea politică drept candidată pentru un post de consilier în oraşul Ivrea. Românca nu este la prima sa candidatură în Italia. În cadrul alegerilor de acum doi ani, Florina Lupăşteanu a reuşit să obţina voturile necesare pentru a-i învinge pe ceilalţi candidaţi, marocanii Mnekkaz Lekbir şi Kharim Er Rabbia şi Daniel Agbo, din Coasta de Fildeş.
În anul 2006, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Cultural-Etnice a Românilor din Ivrea şi Canavese (A.C.E.R.I.C) a candidat pentru postul de consilier comunal străin în cadrul Consiliului Comunal al oraşului din nord-vestul Italiei.
Cu toate că această funcţie de consilier nu acordă posibilitatea de vot în cadrul Consiliului Comunal, prezenţa imigranţilor la nivelul instituţiilor locale reprezintă una dintre cele mai importante măsuri de a uşura integrarea acestor comunităţi.
Alegerile organizate în acest an pe 13 aprilie vor oferi candidatului desemnat câştigător dreptul de a participa la şedinţele Consiliului Comunal şi la şedinţele comisiilor permanente care se regăsesc în organizarea acestor consilii locale.
Florica Lupăşteanu nu este singura româncă implicată în viaţa politică şi administrativă a noilor ţări adoptive. La alegerile locale din Spania din 2007, fostul jucător de fotbal Gheorghe Craioveanu (40 de ani) a candidat pentru postul de consilier al Primăriei din Getafe pe probleme sportive şi a fost ales. Craioveanu a candidat pe listele Partidului Popular, dar ca independent.
La doar trei săptămâni de la alegerea sa, ca urmare a unei alianţe locale între Partidul Spaniol Socialist al Muncitorilor şi formaţiunea Stânga Unită, Craioveanu a fost nevoit să demisioneze.
Cunoscut ca jucător de fotbal pentru echipe din România şi Spania (Metalurg Slatina, Universitatea Craiova, Real Sociedad, Villarreal şi Getafe), Craioveanu este recăsătorit cu o spanioloaică, Gemma, şi are doi copii, câte unul din fiecare mariaj.