Am descris în primul material câteva situații distincte pe care o mare parte a celor care au citit și interpretat spusele mele, le-au amestecat. Așa că o să încep prin a repune în ordine, succesiunea evenimentelor
Am mai precizat că n-am fost prezent la nici o partidă de tenis a celor implicați, după cum nu am fost invitat la zilele de naștere ale lui Florian Coldea, fostul prim-adjunct al directorului SRI sau George Maior, directorul SRI, la fel de valabil pentru cele ale lui Victor Ponta, Gabriel Oprea sau Vasile Dîncu. Despre Laura Codruța Kovesi nu are rost să vă mai precizez lucrul acesta.
Sursele care relatează despre evenimentele din perioada 2010-2015 sunt câțiva participanți la aceste întâlniri, dar la ora actuală există și documente care confirmă relațiile dintre participanți.
Tenisul - forma de coagulare a relațiilor extra-politice. Baza lui Pescariu
Pasiunea pentru tenis a unor politicieni a devenit principalul liant al unor legături care avea să depășească momentele politice tensionate. Echipa de „aur”, în perioada de vârf a celor două mandate ale lui Traian Băsescu era formată din George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea, Victor Ponta, Liviu Dragnea, Vasile Dîncu, oameni care într-o formă sau alta se aflau la vârful Statului. Primii doi conduceau din 2005 cel mai important serviciu de informații al României și aveau să-l transforme într-o instituție extrem de puternică și temută, partener de nădejde al DNA. Ceilalți aveau să dețină, într-un moment important din cel de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu funcții importante în Stat, ministrul al Apărării, de Interne, vicepremieri și chiar prim-ministru.
Partidele de tenis s-au desfășurat în câteva locații cunoscute:
> baza lui Dinu Pescariu
> Ștrandul Generalilor
> terenurile SRI din T14
Despre fiecare locație trebuie spus câte ceva.
La jocurile de la baza lui Dinu Pescariu, echipele de dublu erau formate din Victor Ponta, Horia Georgescu, președintele Agenției Naționale de Integritate, Eugen Bejenariu (deputat PSD), Liviu Dragnea, actualul președinte al PSD, George Cosac (fost tenismen de performanță și președintele FRT) și uneori Dinu Pescariu (fost tenismen și patronul bazei sportive). Mai erau prezenți și alți oameni din anturajul celor menționați, Sebastian Ghiță fiind unul dintre ei, după cum am spus și în materialul anterior.
Mai trebuie spus că potrivit unei informații date pe pagina sa de Facebook, Horia Georgescu a confirmat (indirect) prezența sa la partidele de tenis spunând că era normal, pentru că el juca tenis din copilărie, fiind membru al lotului național de juniori.
De altfel, despre prezența sa alături de Victor Ponta în partide amicale s-a vorbit mult în perioada în care unul din ei era prim-ministru, iar celălalt conducea Agenția Națională de Integritate. Mai ales că s-a bănuit că multe din problemele pe care le aveau la ANI membrii PSD apăreau ca urmare a acestor discuții.
Trebuie adăugat că în privința lui George Maior, directorul SRI, relatările par a fi clare: deși sunt persoane care spun că l-au văzut jucând tenis alături de Victor Ponta, Gabriel Oprea, altele susțin că acesta nu a fost niciodată la baza lui Pescariu, că nu s-a întâlnit niciodată cu acesta, fiind partener de tenis doar în celelalte locuri.
Dar voi reveni pe parcursul relatărilor mele asupra construcției din jurul lui Dinu Pescariu și a afacerilor în care acesta a fost implicat, afaceri despre care este de presupus că SRI știa.
Ștrandul generalilor și T14 - locații discrete, preferate pentru tenis la nivel guvernamental
A doua locație, la Ștrandul Generalilor, a fost folosită doar pentru un grup restrâns, în special în perioada în care Gabriel Oprea a fost ministru Apărării. Acest loc era preferat pentru că era mult mai discret, aici fiind văzut mult mai des George Maior, Florian Coldea, Liviu Dragnea, Vasile Dîncu, alături de Gabriel Oprea. Mai venea, destul de rar, șeful de cabinet al premierului Victor Ponta, Vlad Stoica.
Ca și în cazul primei locații, după fiecare partidă de tenis se stătea la un șpriț acompaniat de ceva mezelicuri. Care era frecvența întâlnirilor? În funcție de programul participanților, dar în principiu se vedeau cam o dată pe săptămână. Este această informație sigură? 100 la sută, fiind confirmată de cel puțin doi dintre participanți direcți la aceste partide de tenis. Protecția informativă era asigurată de cei de la Armată.
Victor Ciutacu: N-ați jucat tenis cu dl. Coldea? Liviu Dragnea: Nu, eu am jucat cu prietenii, cu Victor Ponta. Victor era cam supărăcios la tenis, trebuia să-l lăsăm să câștige că altfel se supăra”
AEDIFICIA CARPAȚI - singura companie de construcții românească neatinsă de DNA
Al treilea loc în care se juca tenis era vila SRI din Aleea Privighetorilor, denumită T14. Despre acest loc, surse din SRI ne-au spus că dintrun anumit moment a devenit reședința prim-adjunctului SRI Florian Coldea, fiind utilată și cu două terenuri de tenis, începând cu anul 2013. Despre partidele de tenis de aici am o confirmare a unuia din cei prezenți, cuplurile care puteau fi văzute acolo fiind formate, așa cum am spus, din Maior-Dragnea, Ponta-Coldea, uneori fiind prezent și Vasile Dîncu. Erau partide de tenis la nivelul Statului. Accesul în această locație, a SRI, se făcea doar cu aprobare, fiind vorba de un obiectiv păzit de militarii din Brigada Antitero. Așa cum spuneam, pentru curioșii care trec prin zonă se poate vedea doar o casă ce pare construită în perioada dinainte de 1989, în spatele unei liziere de copaci fiind construită o vilă nouă, se pare de către Aedificia Carpați. O precizare importantă întrucât patronul Aedificia Carpați, Petre Badea (foto), a fost unul din oamenii extrem de apropiați de Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI primind o mulțime de contracte fără licitație, prin încredințare directă. Vorbim despre contracte cu Statul de sute de milioane de euro, o parte din ele de la SRI, prin încredințare directă. Aedificia Carpați a fost implicată și în lucrările de modernizare și consolidare a Băncii Naționale. De-a lungul timpului a efectuat lucrări de construcție la Palatul Cotroceni, Palatul Parlamentului, Teatrul Național, Ateneul Român și Ambasada Chinei. Contracte uriașe, profit pe măsură, nici un scandal, nici o suspiciune din partea DNA, numai o mare tăcere. Să fie beneficiarul unei protecții totale, fără nici o explicație, patronul Aedificia Carpați, Petre Badea? Înclin să cred că da, întrucât relația sa cu Florian Coldea este trainică și veche. Chiar se glumea în interioriul SRI că, după ce va pleca din activitate, Coldea va prelua firma de construcții. Era ca un tată pentru el, comentau cârcotașii din SRI…
Unul din martorii oculari ai partidelor de tenis a comentat pentru EvZ declarația lui Dragnea potrivit căreia acesta nu a jucat tenis cu Coldea: „Liviu Dragnea minte cu nerușinare! Pleca cu Victor Ponta de la Guvern sau de la Pescariu și se ducea la T14 sau Ștrandul Generalilor cu echipament de tenis. Ani de zile s-a întâmplat asta, cum poate să nege? Este făcut din același aluat cu Laura Codruța Kovesi. Ce, șefa DNA nu neagă că s-a întâlnit cu Sebastian Ghiță?”
LIVIU DRAGNEA - supraviețuitorul partidelor de tenis la nivel înalt
De aceea când am văzut declarația lui Liviu Dragnea făcută la România TV, potrivit căreia nu a jucat niciodată tenis cu Florian Coldea, am ridicat din umeri. După care m-a bufnit râsul. E dreptul lui să mintă, e treaba noastră să vedem care-i adevărul.
Însă precizarea că el juca tenis doar cu prietenii, adică, cu alte cuvinte, nu a fost/este prieten cu fostul prim-adjunct al directorului SRI este greu de explicat pentru orice om normal. Iar pentru cei care știu evenimentele din spatele cuvintelor, pare de neînțeles. Pentru a nu-i mai da prilejul să mintă Liviu Dragnea ar trebuie întrebat ca la școală: Îl cunoașteți pe Florian Coldea? Ați jucat tenis cu Maior, Coldea, Oprea, Ponta, împreună sau separat? Dacă da, de câte ori? Așa poate, repet, poate se va obține un răspuns clar.
Martor ocular: „Victor Ponta și Liviu Dragnea jucau tenis în fiecare marți și joi la baza lui Pescariu. Parteneri erau Horia Georgescu, Dinu Pescariu, George Cosac, Vlad Stoica. Uneori, joia de obicei, începeau mai devreme, ca să ajungă la T14 sau la Ștrandul Generalilor. Acolo jucau tenis cu George Maior, Gabriel Oprea, Vasile Dîncu și Florian Coldea.”
Aici trebuie să fac un scurt istoric al insinuării lui Liviu Dragnea în cercul celor care decideau istoria României. Cuvântul cheie este: PRIETENIE. Liviu Dragnea a fost, rând pe rând, prietenul lui Crin Antonescu, în perioada USL, prietenul lui Victor Ponta, în perioada guvernării PSD, prietenul lui Eduard Hellvig - directorul SRI, în perioada în care amândoi erau secretari generali la PNL și PSD, prietenul lui Traian Băsescu, în perioada celui de-al doilea mandat prezidențial. Dar cel mai statornic (și adevărat, cred) prieten, a fost Vasile Dîncu. Împreună își făceau concediile în Brazilia, împreună se vedeau cu George Maior și Florian Coldea în sediul de la K2 al SRI, împreună mergeau la partidele de tenis. Din cercul apropiat celor doi, am înțeles că în ultima vreme relațiile dintre cei doi s-au răcit, numai că istoriile comune rămân. Ce vreau să subliniez? Că vorbim de un nucleu dur al Statului care, indiferent de pozițiile pe care le ocupau participanții, era guvernat de relații de conlucrare. Trădările erau inerente, dar erau mici și iertate pe parcurs pentru că aveau nevoie unii de alții.
Nașterea Operațiunii „Noi suntem Statul”
În acest sens o să relatez două episoade de a căror autenticitate sunt convins.
Reiau o parte din articolul intitulat Biografia Secretă a Generalului Coldea din 16 ianuarie 2017.
În iunie 2007, proaspătul prim-adjunct Florian Coldea a fost la un pas să fie dat afară. La Mircea Geoană au ajuns niște bilețele care dovedeau că SRI era implicat în acțiuni de poliție politică. Bilețelele întocmite de Florian Coldea conțineau date despre existența unor dosare de Securitate pe numele a trei judecători ai Curtii Constituționale (Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu și Ion Predescu) si au ajuns la liderul PSD, Mircea Geoana. Acesta le-a prezentat public susținând că SRI face poliție politică la comanda lui Traian Băsescu.
Un raport pentru liniștea Generalului
Conducerea comisiei SRI pregătise inițial un raport dur la adresa serviciului secret. Textul conținea o serie de propuneri radicale: demiterea din funcție a prim-adjunctului directorului SRI, Florian Coldea, sancționarea șefilor direcțiilor de securitate internă și juridică.
Raportul s-a discutat în ședința Comisiei SRI, în condițiile în care exista, potrivit negocierilor anterioare, o majoritate pe muchie de cuțit în favoarea acestuia. Senatorul UDMR, Verestoy Attila, care inițial era favorabil raportului, a pledat împotriva sancțiunilor, poziție similară cu a lui Titu Gheorghiof (PNL).
Cum și-a schimbat SRI poziția?
În aceste condiții, adoptarea raportului a fost posibilă doar prin renunțarea la solicitările cele mai dure și prin păstrarea unor recomandări de ordin general: „comisia recomandă SRI aplicarea măsurilor disciplinare față de persoanele a căror conduită neadecvată a favorizat producerea evenimentului contrainformatic, informarea CSAT cu privire la răspunderile personale ale colonelului Coldea”.
„Noi nu apreciem că SRI face poliție politică la acest moment, dar dacă se repeat, ar exista acest risc”, a declarat președintele Comisiei SRI, Radu Stroe (PNL).
„Nu este de competența noastră să propunem demiteri. A fost un incident de securitate”, a declarat și deputatul PSD Gabriel Oprea. Raportul Comisiei va fi inaintat CSAT si Birourilor Permanente ale Parlamentului.
Aceasta este partea vizibilă a incidentului, de fapt o dovadă clară că prim-adjunctul directorului SRI făcea poliție politică. O situație explozivă care putea duce la demiterea și inculparea lui Florian Coldea. Iar Comisia SRI părea decisă să ducă lucrurile până la capăt. Numai că, brusc, s-a schimbat atitudinea!
Eforturile făcute de Gabriel Oprea, deputat PSD la aceea vreme și prieten de-o viață cu Radu Stroe, președintele Comisiei SRI. El a reușit să întoarcă decizia comisiei, să-i salveze pielea și cariera lui Florian Coldea, lucru pe care acesta l-a recunoscut de fiecare dată.
Coldea era ca și demis
Nu mai avea birou, mașina îi fusese retrasă și începuse operațiunea de predare-primire a documentelor secrete. Doar că George Maior l-a rugat pe Gabriel Oprea să-l salveze pe Coldea, iar acesta l-a ajutat.
Acesta este momentul despre care aș putea să spun că a început Operațiunea „Noi suntem Statul!”.
URMĂTORUL EPISOD ÎN ZIARUL DE JOI
Atunci voi relata noi amănunte de la zilele de naștere ale gen SRI Florian Coldea petrecute la K2. Așa cum specificam anterior la toate aceste evenimente a fost prezent un fotograf de la SRI care a imortalizat sosirea oaspeților.
Cu ajutorul relatărilor martorilor oculari am putut stabili prezența constantă la aceste evenimente a numeroși procurori și judecători de la ICCJ, alături de oameni politici și ofițeri superiori SRI.
Pentru că au existat voci care au spus că nu văd nimic ilegal în prezența acestora acolo, vă redau un episod cinematografic:
Ziua lui Coldea. K2. Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, avea mâna în ghips. Canapeaua din stânga, cum treci de holul de intrare, în sala principală. Acolo au stat câteva zeci de minute Liviu Dragnea și șefa DNA. Din când în când el îi atingea ghipsul.
Ne mutăm în sala principală. Acolo se afla și Sebastian Ghiță. Tocmai dăduse un interviu la EvZ. Kovesi, ghidușă sau supărată, îl amenință pe deputatul PSD cu mâna în ghips.
Liviu Dragnea și Sebastian Ghiță erau, la acel moment, „penali” cum îi place doamnei Kovesi să se exprime. Care- i diferența între momentul Kovesi - Dragnea de la K2 și Bica - Udrea de la Paris?
Revenim cu răspunsul în ziarul de joi.