Liderii grupurilor parlamentare şi preşedinţii celor două Camere se vor reuni, mâine, după şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, pentru pentru a conveni o propunere comună pentru Avocatul Poporului, a declarat, la sfârşitul săptămânii, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
"După ora 15,00, după închiderea şedinţei, (n.r. în care se va citi decizia CCR de invalidare a referendumului), care este una formală, liderii grupurilor parlamentare se vor reuni într-o şedinţă cu preşedinţii celor două Camere pentru a discuta despre noua sesiune parlamentară şi pentru a găsi o propunere comună pentru Avocatul Poporului", a spus Zgonea. Prim-vicepreşedintele PDL, Cristian Preda, a afirmat că propunerea PDL pentru Avocatul Poporului este Gheorghe Iancu, demis de majoritatea USL din această funcţie în luna iulie. "Comisia Europeană a solicitat forţelor politice din România să găsească pe cale consensuală un nume pentru Avocatul Poporului. Propunerea PDL este Gheorghe Iancu. Aşteptăm şi din partea Guvernului, a partidelor care alcătuiesc majoritatea guvernamentală propuneri pentru a putea purcede la discuţii şi pentru a putea răspunde solicitării CE. Trebuie să luăm în seamă foarte serios ceea ce ni s-a transmis de la Bruxelles", a spus Cristian Preda. Numirea unui Avocat al Poporului acceptat de toate partidele a fost una dintre cele 11 condiţii puse Guvernului de Comisia Europeană la începutul lunii iulie, după izbucnirea scandalului legat de suspendarea lui Băsescu. Fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu, a fost demis prin votul Parlamentului, iar de atunci instituţia este condusă de Valer Dorneanu, pe post de preşedinte interimar. Dorneanu are, de altfel, şansa de a fi propus de USL, mâine, pentru a ocupa oficial acest post. Instituţia Avocatului Poporului poate, printe altele, să atace la CCR Ordonanţele de Urgenţă ale Guvernului. CITIŢI ŞI:
- Valer Dorneanu, mari şanse să rămână Avocatul Poporului. USL ignoră recomandările Comisiei Europene
- Exact ca în deciziile de ieri: Revocarea Avocatului Poporului nu este constituţională. CCR nu s-a pronunţat pentru că USL i-a tăiat atribuţiile