Parteneriatul româno american în asigurarea securității aliaților din Marea Neagră, demonstrat la Capu Midia în exercițiul “Spring Storm 17”

Litoralul românesc, atacat de “forțele inamice”, este apărat, cu sprijin naval, terestru și aerian, într-un amplu exercițiu bilateral, Spring Storm 17, la care participă 1200 de militari români şi americani. Dacă ieri după amiază, la Capu Midia, a avut loc o uriașă debarcare pe țărm, cu nave de desant și tehnică impresionantă de luptă, mâine sunt programare lansări de rachete antiaeriene, trageri cu obuziere şi cu armamentul de infanterie.

Militarii americani și români fac exerciții de apărare și desant naval la Capul Midia, Navodari. Participarea este impresionantă, nave de desant, amfibii blindate, nave purtătoare de rachete, avioane MIG21 Lancer, elicoptere Puma Naval, transportoare blindate, trupe terestre și navale. 

Plajele au fost luate cu asalt de pușcașii marini americani iar trupele romane au trebuit să respingă atacul. Atacul asupra rebelilor, camuflați în tranșeele și tufișurile plajei sălbatice de la Midia, care ocupaseră “o parte din țară” a început pe toate fronturile, în aer, pe mare și pe uscat.

Detașamente de infanteriști marini români și americani au debarcat de la bordul navei americane de desant USS Carter Hall. Pe mare, forţele de debarcare au fost atacate de navele purtătoare de rachete Zborul și Lăstunul, iar fregata Regele Ferdinand, corveta Contraamiral Macellariu şi dragorul maritim Slt. Lupu Dinescu au simulat sprijinul acţiunilor de desant şi de respingere a atacului.

 Atacurile aeriene au fost asigurate de două avioane MIG 21 Lancer ale Forţelor Aeriene Române. La manevre au participat și un elicopter Puma Naval, un detaşament de scafandri de luptă, un avion Spartan C27.

Atacul de pe mare a avur succes. Rebelii au fost obligați să-si părăsescă pozițiile de tragere.  Acțiunea de tip "commando" s-a desfășurat repede și fără multe victime.. Rebelii au fost vânați și s-au predat până la ultimul. A fost un exercitiu util pentru toata lumea: și români și americani. 

Comandantul român al exercițiului, colonel Ionel Ciocociu, a explicat că  “expertiza se află  la nivelul Batalionului Infanterie Marină care se pregătește de obicei în asemenea condiții, sprecifice Dobrogei”. Iar infanteristul american Nathan Chaney, aflat la prima sa misiune internațională a realizat cât de mult contează “coeziunea cu alte trupe străine, schimbul de experienta cu românii”.