Parlamentul ungar ''confiscă'' sistemul privat de pensii

Parlamentul de la Budapesta a dat undă verde proiectului premierului Viktor Orban, prin care sumele adunate în conturile administratorilor privaţi de pensii obligatorii trec în visteria statului.

Ungaria a introdus cel de-al treilea pilon de pensii private în anii 1990, fiind unul dintre primele state în dezvoltare care a dezvoltat un sistem de pensii multi-pilon, pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii. Totuşi, virarea contribuţiilor către al treilea pilon a majorat deficitul la bugetul de pensii de stat, iar liderii de la Budapesta, alături de alţi oficiali din statele membre au criticat Uniunea Europeană pentru modul în care sunt calcutate deficitele bugetare.

Guvernul ungar a respins aplicarea unor noi măsuri de austeritate, care ar fi condus la reducerea deficitului, în favoarea diminuării unor taxe.

Ca urmare a deciziei parlamentului, guvernul va administra 11,23 miliarde de euro, bani adunaţi în conturile private de pensii. Deja executivul ungar a adoptat suspendarea transferului contribuţiilor către sistemul privat pe o perioadă de 14 luni.

În luna noiembrie, Gyorgy Matolcsy, ministrul Economiei, a anunţat că participanţii la sistemul privat de pensii care refuză transferul contului lor în administrarea statului vor fi penalizaţi.

Ungaria urmează exemplul Argentinei, care, în 2001, a trecut în administrarea statului active adunate în conturile private în valoare de circa 2,46 de miliarde de euro.