Parlamentarii au ratat azi termenul-limită până la care erau obligaţi să numească doi noi judecători constituţionalişti, încălcând legea. Întârzierea este o strategie a PDL, consideră analiştii.
Termenul legal până la care Camera Deputaţilor şi Senatul aveau obligaţia să-şi desemneze câte un nou judecător la Curtea Constituţională a României (CCR) expiră azi. Cu toate acestea, parlamentarii nu au făcut până acum vreun demers pentru a începe negocierile.
Dincolo de încălcarea legii, întârzierea creşte presiunea pe numirile la Curte până pe 7 iunie când încetează efectiv mandatele lui Nicolae Cochinescu şi Ioan Vida, pre şe dintele CCR. PDL nu are definitivat un nume, însă ţinteşte în continuare ambele locuri.
Singura variantă lăsată opoziţiei de actuala majoritate este încăierarea între PSD şi PNL pentru a-şi impune un candidat pe care să-l susţină în comun. Democrat-liberalii trag însă de timp, cu atât mai mult cu cât nu au decât de câştigat: lipsa unui consens în interiorul o - poziţiei le simplifică planul de a-şi impune ambele nume, ob ţinând majoritatea şi la CCR.
Partidele îşi pasează vina
Înştiinţaţi de preşedintele Curţii, Ioan Vida, încă din 8 martie că au de definitivat două numiri până cel mai târziu pe 7 mai, parlamentarii au tratat, declarativ, subiectul cu cea mai mare seriozitate. După care l-au pus la sertar.
„Mandatul expiră în data de 7 iunie, iar noi, cu cel puţin o lună înainte, trebuie să desemnăm”, lua act pe 13 martie, în Biroul Permanent al Camerei, Roberta Anastase. Şi atât. Aceeaşi aparentă preocupare o arăta şi Mircea Geoană. „Rog ca acest subiect să fie tratat cu maximă seriozitate şi noi să ne încadrăm în termenele legale”, spunea Geoană la Senat, uitând apoi, ca şi Anastase, de urgenţa numirilor.
În ciuda vehemenţei cu care cele două posturi au fost disputate public între partide, în două luni, nimeni nu a avut nici măcar o încercare de negociere. Nici în comisiile juridice, unde se depun candidaturile, partidele nu au avansat vreun dosar.
La Senat nu a ajuns nicio candidatură, confirmă preşedintele comisiei, PSD-istul Toni Greblă, motivând că „partidele nu s-au înţeles”. „Nu a existat încă o discuţie. Probabil că Birourile Permanente vor hotărî, legal sau nu, prelungirea termenului”, spune Puiu Haşotti, liderul PNL din Senat.
Liberalul Dan Radu Ruşanu dă vina pe PDL: „Reprezentanţii PDL nu au dorit acest lucru”. Democrat- liberalii o pasează şi ei. „Nu depinde doar de noi, noi suntem pregătiţi. Avem nume, dar nu pot să vi le spun”, susţine PDL-istul Traian Igaş.
PDL nu a decis nici numele
Vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica admite însă că democrat- liberalii nu au luat încă o decizie în privinţa nominalizărilor. „Nu este un punct de vedere cristalizat în partid. Punctul meu de vedere este că (cei nominalizaţi - n.r.) trebuie să fie o autoritate în domeniul dreptului. Sunt mai multe recomandări pe care eu le-am făcut - Simina Tănăsescu, Flavius Baias, Marian Nicolae -, dar încă nu e nimic finalizat”, a explicat Stoica.
Potrivit unor surse din PDL, tergiversarea este legată de rezistenţa la ideea de a renunţa la trimiterea unui om de partid. Şi încercările lui Ioan Oltean de a ocupa unul dintre cele două locuri s-au lovit de reticenţă la vârful PDL.
De cealaltă parte, liberalul Teodor Meleşcanu spune că îşi menţine intenţia de a merge la Curte, dar numai dacă va exista un consens în privinţa sa în Senat. Varianta PSD este Valer Dorneanu. Ceea ce lipseşte este însă consensul.
Din neînţelegerile dintre partide, atât pe algoritm, cât şi pe nume, nu poate câştiga decât PDL, crede politologul Cristian Pârvulescu.
„Impresia mea e că vor să creeze animozităţi între cele două partide de opoziţie, PSD şi PNL care vor avea di ficultăţi în a stabili un candidat comun. Cred că e o strategie a majorităţii: se poate mai uşor negocia când ai şi presiunea timpului”, consideră analistul.