Parlamentul European: Singura piaţă unică este cea a furtului de idei

Participanţii la un seminar organizat sub egida Parlamentului European (PE) au ajuns la concluzia că singura piaţă cu adevărat unificată la nivelul Uniunii Europene (UE) este cea a furtului de proprietate intelectuală.

Drepturile de autor acoperă domenii vaste, cum sunt poezia sau alte tipuri de opere literare, filmele, dansul, compoziţiile muzicale, înregistrările audio, picturile, desenele, sculpturile, softurile sau transmisiunile radio şi TV. Dacă aceste opere sunt protejate de legea drepturilor de autor, atunci ele nu pot fi reproduse, distribuite, comunicate publicului, împrumutate sau folosite în scopuri publicitare, legal, fără acordul proprietarului.

Numai că la nivelul fiecărui stat european există o legislaţie specifică cu privire la proprietatea intelectuală. De exemplu, dacă un magazin online vrea să pună în vânzare la nivel european o anumită piesă, trebuie să negocieze drepturile de autor cu fiecare dintre firmele din cele 27 de state membre, care deţin le deţin. Hoţul neprins e negustor cinstit

Dacă UE ar avea o legislaţie unificată, atunci cei care difuzează melodii sau filme fără a plăti şi drepturile de autor ar putea fi mai uşor de depistat şi pedepsit.

''Singura piaţă unificată cu adevărat la nivel european este cea a conţinutului intelectual ilegal", a apreciat Irena Bednarich, preşedinta grupului privind proprietatea intelectuală de pe lângă Parlamentul European.

Austriacul Paul Rubig, membru al Parlamentului European, explică lipsa unei legislaţii armonizate în domeniul drepturilor de autor prin faptul că, deşi proprietatea intelectuală, ideile, sunt mecanismul dezvoltării, este greu să le explicit oamenilor şi politicienilor importanţa drepturilor de autor.

Unde-i lege, vin şi banii

În Statele Unite, legea drepturilor de autor se aplică. Astfel se explică faptul că unii moştenitorii unor artişti, cum sunt Elvis Presley, Kurt Cobain, Bob Marley sau Marilyn Monroe, continua să câştige sume impresionante de bani, din vânzarea operelor, fotografiilor sau jurnalelor predecesorilor lor.

Elvis Presley a murit în 1977. În 2005, el "a câştigat" 49 de milioane de dolari, revenind pe prima poziţie în topul celor mai bogate vedete decedate, loc pe care l-a deţinut din 2001. În 2006, regele a fost detronat de Kurt Cobain, când văduva acestuia, Courtney Love, a vândut un sfert din partea sa asupra catalogului Nirvana pentru suma de 50 de milioane de dolari.