Produsele alimentare de origine vegetală, care imită cârnații, bugerii, friptura etc. nu vor mai putea fi etichetate sub această denumire.
Parlamentarii europeni vor lua în discuție interzicerea etichetării produselor alimentare pe bază de plante cu denumiri ale unor preparate de carne. Dacă inițiativa, aflată în dezbatere, va trece la vot, acestea vor fi denumite „discuri”, batoane vegetale etc., după cum relatează Financial Times. Măsura este susținută de reprezentanții industriei cărnii și ai celei zootehnice care au reușit să-i convingă pe membrii comisiei agricole a Parlamentului European.
Dacă va fi aprobat de parlamentarii europeni, amendamentul, care este inclus într-o reformă a politicii agricole comune a UE, va fi negociat, ulterior, cu guvernele statelor Uniunii Europene. Măsura va ajunge lege doar dacă va fi agreată de toată lumea.
Precedentul de la lactate
În acest sens, există deja un precedent, după ce Uniunea Europeană a restricționat substituenții de lactate. S-a întâmplat în 2017, când Curtea Europeană de Justiție a interzis utilizarea unor termeni precum „lapte”, „unt” și „iaurt” pentru produsele non-animale.
În prezent, statele Uniunii Europene pot emite propriile legi privind etichetarea produselor alimentare și pot decide dacă anumite denumiri induc în eroare consumatorii.
Astfel, Franța a adoptat o legislație care interzice utilizarea nomenclaturii cărnii pentru produsele înclouitoare vegetariene sau vegane.
Totul în numele consumatorului
Inițiativa vine în condițiile în care alternativele vegetariene la produsele de carne prind din ce în ce mai mult consumatori, dat fiind că imită aproape la perfecției aspectul și gustul cărnii adevărate. De altfel, vânzările la produsele vegetale au crescut 73% în Europa, în ultimii cinci ani, conform statisticilor publicate de Euromonitor
Pe de altă parte, procesatorii de carne solicit protecția autorităților europene, în contextul în care pandemia de coronavirus le-a afectat afacerile. Mai mult, ei susțin că utilizarea termenilor și denumirilor legate de carne la produsele vegetale este de natură să-i încurce pe consumatori.
Același lucru îl susțin și oponenții măsurii care spun că o schimbare de etichetă i-ar putea bulversa, la fel de mult pe cei care consumă acest fel de produse. Elena Walden, managerul de politici europene al grupului Good Food Institute, bazat pe plante, a descris o potențială interdicție a UE drept „favorabilă” consumatorilor, în timp ce Jytte Guteland, un europarlamentar suedez, a afirmat că nume precum „burgerul vegetal” au existat pentru un perioadă lungă de timp.