Deputaţii ruşi absenteişti vor trebui să plătească o amendă reprezentând a şasea parte din salariul lor pentru fiecare şedinţă a parlamentului de la care vor lipsi nemotivat, în virtutea unei noi reglementări publicate luni pe site-ul parlamentului Federaţiei Ruse.
'În cazul în care un deputat din Duma de Stat va absenta fără justificare de la o reuniune a Camerei, salariul său lunar va fi diminuat cu a şasea parte pentru fiecare şedinţă de la care va lipsi el', stipulează noua redactare a articolului 44 din regulament, votat vineri de Duma de Stat, potrivit AFP.
Duma de Stat se reuneşte în medie de şase ori pe lună în şedinţă plenară.
Parlamentarul care nu va fi înregistrat de trei ori în timpul şedinţei - la orele 10:00, 12:00 şi 16:00 - va fi considerat absent şi va trebui să plătească 64.000 de ruble, adică circa 930 de euro la cursul zilei de luni.
Salariul lunar al unui deputat rus este de 384.000 de ruble (circa 5.600 de euro), de 51 de ori mai mult decât salariul minim în Rusia.
Potrivit acestui amendament, doar motivele medicale sau deplasările în interes de serviciu vor fi acceptate pentru a justifica o absenţă.
Absenteismul deputaţilor în şedinţe plenare este un motiv de îngrijorare pentru Kremlin. În luna mai, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat o lege privind concedierea deputaţilor pentru absenţe nemotivate şi neprezentarea sistematică la obligaţiile lor pe o perioadă mai mare de 30 de zile.
După ultimele alegeri legislative din septembrie care au întărit puterea totală a Kremlinului asupra Dumei de Stat, un colaborator apropiat al lui Putin, Viaceslav Volodin, a devenit noul preşedinte al camerei inferioare a parlamentului rus, pe care a promis că o va conduce cu mână forte.
La sfârşitul lui octombrie, Duma de Stat le-a interzis aleşilor să voteze prin procură pentru colegii lor absenţi, iar la începutul lui noiembrie deputaţilor ruşi le-a fost interzis să-şi folosească maşinile de serviciu, dacă distanţa de deplasare depăşea o rază de 50 de km faţă de Moscova.