În România, intră zilnic 25 de tiruri cu pâine congelată din import, ceea ce înseamnă o cantitate de 875.000 de tone pe an, care se vând ca pâine proaspătă, a declarat, astăzi, președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, Nini Săpunaru, la Conferința Națională a Agricultorilor.
El s-a referit, astfel, la necesitatea unei legi prin care să fie încurajată comercializarea alimentelor românești în supermarketuri. „25 de tiruri cu pâine congelată intră în fiecare zi în România, adică 875.000 de tone pe an. Deci, orice pâine proaspătă din aceste magazine este de fapt pâine congelată adusă din import”, a spus Săpunaru, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, Comisia Europeană încurajează dezvoltarea lanțului scurt de aprovizionare cu alimente, respectiv producția locală. Săpunaru a adăugat că, de fapt, supermarketurile se tem de dispariția taxei de raft. „Dacă dispar taxele, va scădea prețul la galantare cu cel puțin 10%”, a subliniat deputatul.
LAPAR: Porcul din import nu poate fi mai ieftin, decât dacă e cu probleme
Anterior, în aceeași conferință, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, a susținut că toate alimentele din supermarketuri ar trebui să provină de la producători români, iar din import ar trebui aduse doar acele alimente care nu se produc la noi în țară.
„50% e puțin, toată marfa ar trebui să provină din România și să aducem din afară doar ce nu găsim pe piața din România”, a susținut președintele LAPAR.
Potrivit acestuia, nu ar fi adevărate informațiile potrivit cărora carnea adusă din import este mai ieftină decât cea autohtonă.
„Nu este posibil să nu poți vinde porcul tău, pe motiv că vine mai ieftin din import. Acest lucru este o minciună, înseamnă că nu este de calitate și îmi asum această afirmație. Prețurile s-au uniformizat, există burse. Nu poți spune că aduci mai ieftin porcul din afară, când tu ai porcul în spate. Spre exemplu, într-un raport din februarie al Comisiei Europene, se arată că carnea carcasă vită are un preț de 3,8 euro, iar la galantare în România este 3 euro și aceeași carne este 8-10 euro la Bruxelles. Nu cumva carnea adusă în România era o carne pe care ar fi trebuit să o arunce și a venit un băiat deștept din România să spună că o dă el? Ce-a fost în capul parlamentarilor care au trimis legea înapoi? (...) Spre exemplu, în Olanda, nu există altă bere decât cea olandeză”, a explicat Baciu.
El a afirmat acest lucru în contextul în care un proiect legislativ depus în martie la Parlament, prin care se dorește modificarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, prevede că supermarketurile ar putea fi obligate să comercializeze cel puțin 50% produse alimentare românești.
Plenul Camerei Deputaților a decis, săptămâna trecută, să retrimită la Comisia pentru agricultură inițiativa legislativă care modifică Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.