73% din parizerul dat la analize are gust intensificat cu monoglutamatul de sodiu și este colorat cu extract de gândaci
Există o vorbă: să mănânci parizer pe borna kilometrică, pe ziar. Era, așa, un act gastronomic... romantic. Dar îți trece rapid romantismul când, ca și în cazul altor produse preferate de români (mititeii sau crenvurștii), constați că parizerul este o bombă cu E-uri și cu multe „minciunele”.
Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) 52 tipuri de parizer, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestor produse și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.
În cele 52 de produse analizate s-au identificat 48 de aditivi alimentari și zeci de alte substanțe.
Rețete uitate
„Din păcate, parizerul comercializat în hipermarketuri nu mai are nimic din consistenţa, savoarea, gustul şi elementele nutritive ale acestui tip de preparat aşa cum era fabricat în urmă cu câteva decenii. Dintr-un preparat cu o structură fină care se obținea numai din carne de vită de calitatea I, slănină de porc, piper și sare, astăzi cele mai multe sortimente se fabrică din emulsie de șorici/piele de pasăre, tendoane, cartilagii, amidon, soia, apă și chimicale din belșug”, spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte al APC România.
Aditivii, hrana noastră de fiecare zi
Toate produsele analizate conțin aditivi alimentari, adică E-uri, de la 3 până la 19. Vom prezenta procentul din produsele analizate și ce s-a descoperit în ele:
- La 85% s-a folosit nitrit de sodiu, un conservant suspect;
- La 79% s-au folosit difosfați;
- 73% sunt colorate cu carmin/E120/acid carminic, un colorant roșu strălucitor obținut dintr- o specie de insectă numită coșenilă;
- La 73% gustul și aroma au fost potențate cu monoglutamat de sodiu;
- La 54% s-a folosit carne de pasăre separată mecanic (carne de pui și curcan separată mecanic, carne de pui separată mecanic și carne de curcan separată mecanic), iar la 38% dintre acestea nu se precizează cantitatea de carne de pasăre separată mecanic folosită la realizarea acelor sortimente;
- La 50% s-a folosit caragenan, un agent de îngroșare suspect de apariția anumitor afecțiuni medicale;
- La 37% s-a folosit eritorbat de sodiu;
- La 33% s-au folosit trifosfați;
- La 27% s-a folosit acetat de sodiu;
- La 25% s-a folosit ascorbat de sodiu;
- La 23% s-a folosit gumă guar, respectiv polifosfați;
- La 19% s-a folosit acid citric. La 19% din produsele analizate nu apare menționată în lista ingredientelor cantitatea de carne folosită la fabricarea acelui sortiment de parizer;
- La 18% s-au folosit citrați de sodiu;
- La 15% s-a folosit gumă xantan;
- La 13% s-a folosit izoascorbat de sodiu;
- La 12% s-a folosit tartrat de sodiu, respectiv lactat de calciu;
- La 8% s-a folosit alginat de sodiu, respectiv mono și digliceride ale acizilor grași;
- La 8% s-a folosit sulfat de calciu.
Top 10 mărci după conținutul de carne
● Kaufland Classic (parizer de porc. Delicatesă germană Lyoner) / Germania, cu 84% carne de porc și 4 aditivi;
● Zimbo (parizer țărănesc cu ardei) / Ungaria, cu 80% carne porc și 6 aditivi;
● Apetit (parizer porc / 5 aditivi, parizer cu ardei / 6 aditivi) cu 63% carne de porc;
● Apetit (parizer pasăre / 4 aditivi / 60% carne de pasăre; parizer țărănesc piept de pui /6 aditivi / 60% carne piept de pui), Baroni (parizer de pasăre / 9 aditivi / 60% carne pui);
● Auchan (parizer piept de pui / 8 aditivi / 57% piept de pui);
● Casa Gustului (parizer cu ardei / 8 aditivi / carne porc 55%);
● Gustoso (parizer țărănesc cu piept de pui / 9 aditivi/ 54% piept de pui), Baroni (parizer țărănesc cu piept de pui / 9 aditivi / 54% carne din piept de pui), Casa Gustului (parizer de porc / 8 aditivi / 54% carne de pui);
● Baroni (mini parizer cu pui / 8 aditivi/ 52% carne de pui; parizer cu ardei / 9 aditivi/ 52% carne de porc; parizer cu carne de porc / 9 aditivi / 52% carne de porc);
● Facos (parizer cu pui /5 aditivi / 51% carne pasăre), Aldis (mini parizer cu pui / 4 aditivi / 51% carne de pui);
● Pick (parizer de porc / 5 aditivi / 50% carne de porc) Aldis (parizer porc / 4 aditivi / 50% carne de porc), Facos (parizer cu porc / 6 aditivi / 50% carne porc).
Top 10 mărci după numărul de E-uri
●DiaVist (parizer cu șuncă), 19 aditivi;
● DiaVist (parizer cu pasăre și porc), 16 aditivi;
● DiaVist (parizer cu carne de pui; parizer cu carne de curcan), 15 aditivi;
● Fox (parizer mini), 13 aditivi;
● Matache Măcelaru (parizer țărănesc), Carrefour (parizer feliat, parizer cu ardei), 11 aditivi;
● Reinert (parizer feliat), 10 aditivi;
● Gustoso (parizer țărănesc cu piept de pui), Baroni (parizer cu ardei, parizer cu carne de porc, parizer țărănesc cu piept de pui, parizer de pasăre), Poftă Bună (parizer cu carne de pasăre), 9 aditivi;
●Auchan (parizer piept de pui), Carrefour (parizer cu pasăre), Casa Gustului (parizer cu ardei, parizer de porc), Baroni (mini parizer cu pui), Meda (parizer țărănesc, parizer țărănesc cu piept de pui), 8 aditivi;
● Campofrio (parizer cu pasăre), Caroli (parizer cu pasăre), Fox (parizer cu piept de pui), Benedek (parizer cu ciuperci), Poftă Bună (parizer cu carne de porc, parizer Familia), DiaVist (Suprem. Parizer favorit), 7 aditivi;
● Cris-Tim (miniparizer cu pui), Auchan (parizer cu carne de pui, parizer cu carne de porc), Alpinia (miniparizer cu pui), Apetit (parizer cu ardei, parizer țărănesc piept de pui), Matache Măcelaru (parizer cu vită), Zimbo (parizer țărănesc cu ardei), Ifantis (parizer cu carne de curcan), Facos (cu porc), 6 E-uri.
Sortimente analizate
Au fost analizate sortimente de parizer fabricate/distribuite de: Facos, Meda, Agricola, MegaFood-Com, Aldis, Reinert, DiaVist, Recunoștința Prodcom, Pick Ungaria, Ifantis, Perfect Poultry Slovenia, CrisTim, Zimbo Ungaria, Auchan, AIA Italia, Cora, Lidl, Penny, Kaufland, Fox, Carrefour, Perutnina Slovenia, Matache Măcelaru, Caroli, Goodies Meat Production, Rewe și Arterimpex. Studiul a fost realizat de o echipă de experți a APC, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Cum alegem
Trebuie să avem în vedere „cantitatea de carne din respectivul produs și principalii nutrienți menționați în declarația nutrițională: cantitatea de proteine, grăsimi/ acizi grași saturați, conținutul de sare. Se evită sortimentele de parizer care au în compoziție aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu. Trebuie evitat parizerul obținut din carne separată mecanic (resturile rămase după îndepărtarea manuală a cărnii de pe oase, respectiv țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi și țesut conjunctiv) cu adaosuri de piele de pasăre, zaharuri, colagen și amidon, care de fapt maschează calitatea scăzută a produselor”, ne sfătuiesc cei de la APC. Nu uitați de termenul de valabilitate și condițiile de păstrare din spațiul de comercializare. „Din cauza conținutului ridicat de sare și a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, parizerul nu trebuie să facă parte din alimentația copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare”, mai spune conf. univ. dr. Costel Stanciu.