Românii nu mai pot paria la meciurile din Campionatul Mondial

Românii pasionați de sport nu își vor putea încerca norocul pariind pe meciurile din Campionatul Mondial de Fotbal deoarece, începând de mâine, 97% dintre acestea vor pune lacătul pe ușă.

În acest fel, casele de pariuri protestează împotriva intenției guvernului de a renunța la plafonul de 600 de lei până la care niciun câștig din jocuri de noroc nu este impozitat. Totodată, reprezentanții Asociației Organizatorilor de Pariuri din România nu sunt de acord nici cu impozitarea tuturor câștigurilor din această sursă cu 25%, așa cum prevede un proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Finanțelor Publice.

Dan Matei Agahton, purtătorul de cuvânt al Alianței Confederațiilor Patronale din România, a precizat, într-o conferință de presă, că protestul va începe de mâine și va fi pe termen nelimitat. Potrivit lui Agahton, 1.455 de case de pariuri vor recurge la această măsură. Un milion de euro pierderi lunare la buget

În prezent, câștigurile din jocurile de noroc, inclusiv pariuri sportive, cazinouri sau cele ale Loteriei Române, nu sunt impozitate dacă sunt până în 600 lei. Câștigurile situate între 600 și 10.000 lei sunt taxate cu 20%, iar ce trece de această sumă cu 25%.

Liviu-Petrișor Popovici, directorul general al Stanleybet, a declarat la o conferință de presă, că o măsură similară adoptată în 2005 a dus la închiderea a aproape o treime dintre agențiile care funcționau la acel moment.

Dacă totuși guvernul nu va ține cont de cererile organizatorilor de jocuri de noroc, aceștia estimează că bugetul statului va pierde aproape un milion de euro lunar din cauza scăderii cifrei de afaceri. În plus, peste 2.000 de persoane își vor pierde locurile de muncă, adaugă ei.

Pe de altă parte, în expunerea de motive a proiectului de modificarea a Codului Fiscal, Finanțele estimează că veniturile la buget vor crește cu 14 milioane de lei prin eliminarea plafonului neimpozabil de 600 lei pentru veniturile obținute din jocurile de noroc și prin unificarea cotei de impunere. Suma de 14 milioane lei este estimată pentru șase luni din 2010, anul viitor veniturile în plus la buget fiind estimate la 29 milioane de lei.