Pariul lui Rareș Bogdan

Scandalul declanșat de Rareș Bogdan în PNL, prin calificările - altminteri perfect corecte - făcute la adresa ministrului de Externe, nu pare a fi rezultatul unui impuls de moment. Versatul om de televiziune, apropiat al multor și feluritelor ecosisteme din societatea noastră, joacă astăzi o carte esențială pentru viitorul său politic.

Privit permanent de mai vechii și experimentații săi colegi drept un "outsider", impus de Cotroceni și extrem de util în europarlamentarele din 2019, actualul prim-vicepreședinte liberal nu poate fi banuit de naivități. Mai mult, dacă morfologia organizării de partid și dinamica relațiilor interne îi erau aproape necunoscute acum 4 ani, astăzi acest handicap e surmontat, fiind dublat de un avantaj pe care la vârful PNL îl mai regăsim la puțini lideri din Modrogan: cultura istorică și politică solidă. În ciuda unui aer aparent jovial sau superficial, Rareș Bogdan este un om cu școala făcută serios și la timpul ei, un om cu lecturi temeinice, ceea ce îi conferă un avantaj competitiv substanțial prin comparație cu multe notabilități ale PNL-ului de azi.

În acest context trebuie văzute declarațiile sale, marcând verbalizarea publică a tuturor acumulărilor negative din ultimii ani ale liberalilor. Asta și pentru că, urmare a fuziunii din 2014, noua formațiune a preluat ce era mai rău de la fiecare componentă: mentalitatea de argați ai președintelui de la vechiul PD și lipsa de organizare specifică fostului PNL.

Astfel, timp de 8 ani, toata floarea "liberală" s-a aliniat fără crâcnire în spatele Cotrocenilor, slăvindu-și ritualic înțeleptul conducător, fără a pricepe dacă e bine sau rău ce face. Astăzi, Rareș Bogdan a deschis un drum invers, nu doar atacând pupilul prezidențial pe considerente de incompetență, lipsă de viziune și aroganță în relația cu partidul, ci și avansând laudativ nume de lideri cu potențial, parțial sau complet neplăcuți președintelui: Boc, Bolojan, Blaga.

Sigur că această rupere de ritm pare tardivă, după ce PNL suferă, de cel puțin 8 ani, cea mai accelerată degradare ideologică și de resurse umane din ultimii 33. Totuși, curajul fostei vedete tv, devenite europarlamentar, poate fi începutul unui parcurs mai demn de blazonul istoric devenit cârpa clăparilor prezidențiali.

Pe lângă posibila miză generoasă enunțată mai sus, cel mai probabil Rareș Bogdan s-a poziționat antagonic față de fostul său promotor nu doar pentru că a simțit momentul de răscruce, dar și pentru a redeveni relevant în jocurile interne de putere.

Pe de o parte, cei care cred că Rareș Bogdan are datorii morale pentru cariera sa politică sunt în eroare. Asta pentru că în 2019 nu Rareș Bogdan a călărit valul PNL, ci PNL a fructificat valul anti-PSD, creat de Rareș Bogdan. Același Rareș Bogdan care crease valul indignării votului din Diaspora, la prezidențialele din 2014, favorabil lui Klaus Iohannis împotriva lui Victor Ponta. Din păcate, ambele victorii s-au obținut cu prețul populismului, fragilizării democrației și adâncirii clivajului social. Dar asta e deja istorie.

Pe de altă parte, PNL este azi în derivă, fosta sa "locomotivă" de la Cotroceni mai are doar 10% încredere, iar luptele intestine în vederea rocadei nu au un lider, fapt ce asigură senioratul legitim al PSD în coaliție.

Aici intervin flerul și pragmatismul fostului realizator tv. Există 2 tipuri de stimuli la care orice organism politic, numit partid, reacționează: să aibă o întruchipare asumată a propriilor percepții (în acest caz, ostile față de Klaus Iohannis) și un vinovat "de serviciu", revendicat oficial de partid (în acest caz, Bogdan Aurescu). Spunând majorității membrilor PNL ceea ce vor să audă - întâmplător adevărul pe care l-au ignorat cu obstinație timp de 8 ani, Rareș Bogdan pare să fi făcut pariul câștigător.

Dacă acest pariu este sau nu parte a unui scenariu mai complex rămâne de văzut. Totuși, amatorii de conspirații nu ar trebui să ignore faptul că, săptămâna trecută, televiziunea "quality-premium" a "fortelor binelui" și, evident, "anti-PE SE DE", campioana absolută a odelor aduse președintelui, anunța cu indignare, din oră în oră, cât ar fi costat deplasarea în Japonia. Și tot pentru pasionații de istorie recentă, să nu uităm că problemele judiciare ale apropiaților lui Traian Băsescu au apărut tot cu doi ani înainte de finalul celui de-al doilea mandat.