Paris - lectia de urbanism

Editorul-sef al Departamentului sport, Emanuel Terzian, a petrecut o vacanta inedita la Paris, alaturi de prietena lui, Dana.

In 1859, Parisul era un oras infloritor. Adapostise resedinta regilor, traise revolutia burgheza de la 1789, gazduise doua regimuri republicane, se ridicase la nivel de capitala imperiala pe vremea lui Napoleon Bonaparte si ajunsese din nou la acest statut pe timpul lui Napoleon al III-lea. Pe cat de frumos si elegant era pe atat de sufocant devenise. Atunci, Napoleon al III-lea a dat orasul pe mana arhitectului Georges Eugene Haussmann, care a realizat planul de urbanism pe care il admiram si astazi. De multe ori, mergand prin Bucuresti ma intreb daca n-ar trebui sa chemam si noi vreun Haussmann care sa ne scoata din incurcatura.

Toate drumurile duc la Paris

Era vara si planuisem doua saptamani de vacanta in Germania, la Aachen, ca sa revad un cuplu de vechi prieteni. La a doua iesire in centrul orasului, ochii mi-au cazut pe afisele din vitrina unui birou de turism german. O excursie de cinci zile la Paris - transport cu autocarul, cazare patru nopti si un tur al orasului seara - costa 130 de euro de persoana. Am considerat intotdeauna Parisul drept cel mai frumos oras pe care l-am vazut. La fiecare pas pe care-l faci calci pe franturi de istorie. Fiecare zid are o poveste aparte, fiecare strada, monument, parc, muzeu ascund un mister ce abia asteapta sa fie descoperit.

Rege pentru o zi

Mai fusesem la Paris de patru ori, dar n-am rezistat tentatiei. Am stat de fiecare data macar o saptamana, insa niciodata n-a fost de-ajuns. Sunt intotdeauna fermecat de linia aceea dreapta care pleaca de la Luvru, trece pe sub Arc du Carousel, taie Jardin des Tuilleries, traverseaza Place de la Concorde exact prin dreptul Obelisque-ului, te plimba pe Champs Elysees si se opreste in Arcul de Triumf, pentru ca apoi sa se imprastie in Place de l’Etoile in 12 colturi simetrice.

Noua, muritorilor de rand, ne-a luat o zi intreaga si pe fuga. Dimineata a fost Luvru, a continuat cu un cafe-frappe in Tuilleries, ne-am racorit la fantanile din Place de la Concorde dupa un tur imaginar al casutelor care simbolizeaza orasele infratite ale Frantei, am batut piatra cubica de pe Champs Elysees, ne-am cocotat in Arcul de Triumf, iar noaptea ne-a prins pe treptele impozante de sub uriasul Grand Arche.

Geometrie urbana

A doua zi, de la capat - cu alte linii drepte uluitoare si incarcate de istorie: Grand Palais-Pont  Alexandre III, Esplanade des Invalides, Dome des Invalides cu al sau mormant al lui Bonaparte. Sau Ecole Militaire „Champ des Mars”, Tour Eiffel, „Palais de Chaillot”. Seara ne-a prins iar la inaltime, vizitand Sacre Coeur, biserica de pe colina Montmartre. De acolo, de la 129 de metri deasupra nivelului marii, de pe dealul pe care Sfantul Ignatius de Loyola si Sfantul Francois Xavier au fondat Ordinul iezuitilor in 1534 si pe care poti sa-l urci cu funicularul, pare ca ai Parisul la picioare.

Panorama de la Sacre Coeur le intrece pe cele din Tour Eiffel, Arcul de Triumf sau Tour Montparnasse. De oboseala, picioarele nu ne mai ascultau. Atunci le-am imbarcat pe un „bateau mouche”, vaporasul de pe Sena, care ne-au dus din Piata Bastiliei pana la Statuia Libertatii, cu treceri pe langa Notre Dame de Paris, primarie, Musee d’Orsay si Assemble Nationale.

Cazare

Premiere Classe

> Parisul are hoteluri pentru toate gusturile si toate buzunarele. Poti sa stai si la Ritz, dar si intr-o pensiune de trei stele de dincolo de Periferique si fara aer conditionat.

> Imi amintesc de faptul ca prima oara cand am ajuns la Paris il intrebam pe ghidul francez cate stele are hotelul la care urma sa stam. Si el ne raspundea invariabil: „Premiere Classe”. Era o retea de moteluri cu acest nume, la marginea orasului. Secretul este sa ai rezervare printr-o agentie de turism. E mai ieftin decat la fata locului.

Restaurant

Boeuf burgund

> Pranzul in Cartierul Latin, cina in Montmartre. Dar atentie la dejun!  Din numeroasele restaurante aflate in vecinatatea Sorbonei, dupa ora 15.00  puteti avea surpriza sa le gasiti inchise pe majoritatea.

> La recomandari -  boeuf burgund si somon cu sos normandaise. Seara, pe colina, printre artisti, descoperiti terasele din Montmartre din ale caror meniuri nu lipseste foie gras.

> Aici poti sa comanzi la liber sau poti sa alegi din meniurile fixe de 15-25 de euro.

Sfaturi

Nu ratati obiectivele turistice!

> Pantheonul (eu am prins Pendulul lui Foucault expus acolo) si catacombele sale (aici sunt inmormantati, printre altii, Voltaire, Mirabeau, Rousseau, Marie si Pierre Curie, Zola, Hugo, Malraux, Monnet).

> La Madeleine (cu aspectul sau de templu antic).

> Place des Vosges (cea mai veche piata din Paris).

> Cimitirul Pere Lachaise (cu mormintele lui Oscar Wilde, Balzac, Bizet, Maria Callas, Chopin, Enescu, La Fontaine, Michelet, Modigliani, Moliere, Jim Morrison, Edith Piaf, Elvira Popescu, Marcel Proust).