Părinţii şi societatea civilă aleg observatorii la BAC

Ministerul educaţiei dă undă verde părinţilor şi ONG-urilor să desemneze observatori pentru monitorizarea organizarea şi desfăşurarea examenului de maturitate.

Observatorii sunt cei care monitorizează pregătirea examenului de Bac, desfăşurarea acestuia şi pot sesiza eventualele încălcări ale prevederilor metodologiei. Observatorii nu vor şti subiectele înainte de afişarea acestora, nu au voie să citească lucrările candidaţilor sau să discute cu aceştia în timpul probei şi nici cu profesorii asistenţi. Mai exact, aceştia vor fi muţi, dar foarte atenţi la tot ce se întâmplă.

La sfârşitul examenului acesta are obligaţia de a redacta un raport scris cu observaţiile sale asupra desfăşurării examenului de maturitate. Dacă are o sesizare de făcut o va face imediat preşedintelui comisiei centrului de bacalaureat care o va transmite mai departe pentru a se lua măsurile necesare. Pot fi observatori, potrivit celor din minister, membri din asociaţiile de părinţi sau din organizaţiile nonguvernamentale care au o activitate relevantă în domeniul educaţiei. Aceştia trebuie să trimită o solicitare scrisă în acest sens către Comisia de bacalaureat judeţene.

Observatorii nu au voie să fie rude până la gradul al IV-lea printre candidaţii la examen şi trebuie să-şi asume răspunderea de a respecta legislaţia în vigoare şi textul metodologiei. Ca şi elevii care sunt testaţi, nici observatorii nu vor avea voie să intre în centrele de examinare cu telefoane mobile, mijloace de calcul sau comunicare, dicţionare, manuale şcolare sau alte materiale din care se pot inspira copiii. Până pe 5 iunie, lista nominală a acestor observatori va fi făcută publică.