Clasa zero a scos părinţii nemulţumiţi în stradă în judeţul Timiş. Aproximativ 100 de părinţi şi copii din satele Sacoşu Mare şi Hodoş, comuna Darova au început anul şcolar în stradă, protestând. Adulţii refuză să îşi trimită copiii la şcoală în altă localitate, pentru că nu le sunt asigurate condiţii de transport şi, în plus, în satul lor, există o şcoală ultramodernă dar care a fost închisă.
Deşi a fost reabilitată acum 2 ani, şcoala din Sacoşu Mare a fost închisă anul acesta, iar cei 60 de copii din sat sunt trimişi de Inspectoratul Şcolar la 15 kilometri distanţă, cu două microbuze şcolare vechi şi neîncăpătoare. Cu un total de 24 de locuri, microbuzele şcolare nu pot face faţă celor 60 de puşti. Mai mult de jumătate dintre aceştia sunt copii în clasele primare şi sunt în plasament, subnutriţi şi cu imunitatea scăzută, astfel că părinţii adoptivi se tem pentru sănătatea lor în timpul sezonului rece. 10 dintre ei au fost înscrişi în claza zero. "Vă daţi seama, nici jumătate din copiii noştri nu pot fi duşi la şcoală cu microbuzele şcolare. Apoi ne facem mari probleme dacă vreunuia i se face rău, sau răceşte, cine îl va îngriji sau cum va ajunge acasă", a declarat o mamă. Conform autorităţilor locale, copiii ar urma să fie transportaţi în 3 ture, dimineaţa începând cu ora 6.00. La sfârşitul orelor, chiar dacă termină cursurile la ora 12,00, ei ar mai trebui să aştepte încă 3 ore, pentru a putea reveni acasă, în condiţiile în care nu se asigură program after-school.
Primarul localităţii, Sorin Tilihoi, a plecat în această dimineaţă împreună cu o delegaţie formată din profesori şi părinţi la Inspectoratul Şcolar Timiş pentru a rezolva situaţia. Edilul explică faptul că şcoala dom Sacoşu Mare trebuie redeschisă. "În luna decembrie am primit decizia că şcoala rămâne, apoi în vară au dat altă decizie prin care au închis-o. Şcoala a fost reabilitată acum 2 ani, are toate dotările, credeţi-mă sunt şcoli de la oraş care nu arată ca şcoala noastră închisă", a declarat edilul Tilihoi. Acesta spune că dacă autorităţile nu rezolvă problema, copiii nu vor merge a şcoală. "Noi avem 2 microbuze, unul cu 8 altul cu 16 locuri. Şi 60 de copii mici. Nu îi putem duce decât în ture. Asta ar însemna copii de 6 ani, puşi pe drumuri de la 6 dimineaţa. E şi firesc ca părinţii să fie revoltaţi şi să nu fie de acord cu acest regim. Şi eu aş face la fel dacă aş fi în situaţia lor, aş refuza să îmi trimit copilul la şcoală", a mai arătat edilul. CITIŢI ŞI:
- Victor Ponta: "Clasa pregătitoare ar fi utilă în cadrul grădiniţei. Cred că ne-am grăbit puţin"
- Ecaterina Andronescu: "Clasa pregătitoare trebuie să meargă înainte. Indiferent unde va fi poziţionată, rămâne prima clasă a învăţământului obligatoriu"
- LA COŞ cu ordinele ABRAMBURICĂI! Studenţii, aduşi să ţină locul TITULARILOR la clasa zero
- ABRAMBURELILE noului început de an şcolar de la A la Z!