Strigăt de ajutor de la Constanţa. Două mame cer ajutorul autorităţilor pentru internarea fiilor, consumatori înrăiţi de etnobotanice, în centre de dezintoxicare. Desfigurată de bătăile primite, şi disperată că fiul ei i-a devalizat casa, furând până şi detergentul din baie pentru a-şi cumpăra drogurile, una dintre femei se plânge că, periodic, băiatul este internat la Psihiatrie numai 24 de ore şi apoi este externat, liber să consume din nou ierburile care îi întunecă minţile.
Cristian are 20 de ani şi consumă etnobotanice de la 13 ani. A renunţat la facultate din cauza etnobotanicelor de care a devenit dependent. Mama lui a ajuns la capătul răbdării. Este plină de vânătăi, la ochi, pe braţe şi pe picioare. Copilul ei i-a furat tot din casă, bijuterii, aparatură, chiar şi şamponul din baie. Pentru că a refuzat să-i dea bani, s-a trezit cu maşina incendiată. Femeia pare să se afle într-o situaţie fără scăpare. A sunat la EVZ. Povesteşte că după crizele violente ale fiului, speriată, ea cheamă Salvarea şi Poliţia, Cristian este transportat la Psihiatrie însă a doua zi, după ce primeşte tratament şi îşi revine, este externat pe propria semnătură. Şi o ia de la capăt.
„Spitalul nu ne ajută”
Mama lui Cristian are şi o aliată, o altă mamă în aceeaşi situaţie, cu un fiu de 26 de ani, care şi-a amanetat toate bunurile pentru a-şi procura drogurile. Cele două femei cer ca fiii lor să beneficieze de un tratament mai îndelungat pentru dezintoxicare. „Însă spitalul nu ne ajută. Îi dă acasă a doua zi, pe semnătură proprie. Chiar dacă sunt majori, ei nu sunt conştienţi de ceea ce fac şi ar trebui reţinuţi pentru tratament”, spune mama lui Cristian. Cealaltă mamă sugerează infiinţarea unui sector de câteva paturi în cadrul clinicii de Psihiatrie din Constanţa. „O terapie de dezintoxicare durează cel puţin vreo trei luni de zile. De abia atunci poţi să iei o hotărâre, să-i dai drumul. Adica copilul să zică, da, sunt OK, şi pot să iau o hotărâre să nu mai consum antidepresive şi să fiu bine”.
Consumatorii de etnobotanice nu pot fi internaţi forţat
O intoxicaţie acută cu etnobotanice durează însă doar cateva ore. Odata ce îşi revine, consumatorul este externat. Se intamplă frecvent cu Cristian care, de fiecare dată este investigat de o comisie de medici specialişti psihiatri. În faţa lor, tânărul pare lucid, vorbeşte cu lux de amănunte despre dependenţă, nu recunoaşte că şi-a bătut mama. Promite, mecanic, că se va lăsa de etnobotanice. Secţia de Pshiatrie tratează doar bolile psihice acute. „În acest moment pacientul nu are nicio tulburare psihică, nu are halucinaţii, nu are idei delirante, nu are comportament , ideaţie dezorganizată. Deci nu are niciun motiv pentru a fi internat în Psihiatrie, nevoluntar”, ne explică Diana Cârjaliu, şeful Secţiei Psihiatrie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa.
„Fiecare pasăre pe limba ei piere”
Nici Cristian, nici celălalt tânăr nu pot rămâne internaţi la solicitatarea părinţilor. Se merge pe principiul „consumatorii sunt majori şi fiecare e liber să trăiască după capul lui”. Datorită legilor din România, dependenţa de droguri este privită ca orice alt viciu. Unii consumă droguri, alţii joacă la păcănele, alţii dau bani pe femei. Medicul specialist susţine că pacientul nu poate fi internat cu forţa. „Dacă ar dori să rămână internat, l-am opri câteva zile. Nu atât pentru a-l trata, pentru că nu avem ce să tratăm la el în momentul acesta. L-am opri, mai ales ca să primească o lecţie de viaţă. Să vadă ce înseamnă o boală reală şi viaţă nefericită. El nu vrea nici măcar asta. Nu avem niciun motiv legal ca să îl internăm sau vreun motiv medical, ca să rămână în spital”, subliniază Diana Cârjaliu. Din cei 82 de consumatori de vise ajunşi în 2014 la Urgenţa Spitalului Judeţean din Constanţa, peste 30 au fost internaţi, pentru o singură zi, la Psihiatrie.
Externaţi, pentru a relua consumul de etnobotanice
Spre disperarea mamei lui, care a cerut, recent, Poliţiei chiar şi un ordin de restricţie împotriva fiului ei, Cristian jubilează. El declară, pentru EVZ, că după o aşa noapte de coşmar, în care a fost legat de pat pentru că avea „tulburări mentale şi de comportament datorită folosirii drogurilor multiple şi altor substanţe psihoactive”, se gândeşte serios să renunţe la etnobotanice. Din frica de a se întoarce la Psihiatrie. „Dacă vrei să renunţi la etnobotanice tot ce îţi trebuie este tărie de caracter şi multă muncă”, spune el. Evită întrebările despre distrugerea sănătăţii proprii, agresarea mamei, incendierea maşinii, sau devalizarea apartamentului. „A rezolva problema unui om cu drogurile e ca şi cum ai căuta o soluţie umană pentru a eradica stupiditatea. Întotdeauna va fi cineva care încearcă, cineva care îi place şi cineva care îl va consuma. Modul reducerii acestui consum care ia amploare, este pur şi simplu o limitare a omului” îşi permite Cristian să filozofeze.
„Consumatorii dependenţi de droguri trebuie trataţi, nu alungaţi din spitale”
La nici o oră după ce Cristian a plecat cu mama lui din spital, femeia ne-a sunat plângând că fiul ei zace deja drogat în casă. „Când a avut timp să le cumpere nu ştiu, unde să mă mai duc?. Poliţia mă trimite la Judecătorie, de acolo sunt trimisă la Crima Organizată unde mi se spune că ei se ocupă de dealeri şi să mergem la Psihiatrie. Aici va fi iarăşi internat 24 de ore şi mi-l dau acasă unde iar începe să mă bată şi să distrugă tot. Cer ajutor tuturor şi nimeni nu rezolvă nimic. Copii ăştia trebuie trataţi, nu alungaţi din spital”, strigă femeia, disperată. Contactataă de EVZ, şeful secţiei Pshiatrie, Diana Cârjaliu spune că tânarul are nevoie de consiliere psihologică în ambulatoriu, neştiind că el a refuzat deja un specialist. Cele doua mame din Constanta vor sa lupte, alaturi de alti parinti, cerand autoritatilor sprijin pentru salvarea dependentilor de etnobotanice.