Laureat premiului Nobel pentru economie și mare apărător al liberalismului, Milton Friedman s-a născut, la 31 iulie 1912, la New York, într-o familie de imigranţi evrei, zilele acestea marcându-se 105 ani de la venirea sa pe lume.
Milton Friedman este autorul a numeroase lucrări, printre care şi "Istoria monetară a SUA", publicată în 1963, în care explică agravarea crizei din 1929 prin scăderea masei monetare, care ar fi putut fi evitată. Printre lucrările sale cele mai cunoscute se numără, în special, "Teoria cantitativă a monedei" sau "Tirania statu quo-ului", în care susţine că inflaţia este în special un fenomen monetar.
În perioada 1946 şi până în 1976, a fost profesor de economie la Universitatea de la Chicago, de numele căreia va fi definitiv legat. Milton Friedman este considerat părintele spiritual al Şcolii de la Chicago, un grup informal de economişti liberali grupaţi în jurul departamentului de ştiinţe economice al Universităţii de la Chicago. Numele său este asociat cu abordările "monetariste", care consideră că fenomenul inflaţiei poate fi controlat prin oferta monetară.
Milton Friedman a studiat mai întâi matematica şi abia ulterior economia. În 1946, Friedman şi-a luat doctoratul în economie la Universitatea Columbia din New York. În perioada 1937 - 1981, a fost cercetător în cadrul Biroului Naţional de Studii Economice (NBER).
A încetat din viaţă la San Francisco, pe 16 noiembrie 2006.