Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost duminică la Mănăstirea Cernica, unde a participat la Sfânta Liturghie.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, liderul BOR a vorbit despre milostenie, bogăţie şi sărăcie, teme abordate pe larg.
„Această convertire a tânărului bogat sau a dregătorului bogat se numeşte o convertire lentă, nu imediată, rapidă. Sunt oameni care îşi schimbă viaţa imediat, alţii însă duc o luptă pe termen lung până când ajung să împlinească în viaţa lor voia lui Dumnezeu. Convertirea aceasta lentă care cere timp, rugăciune şi multă stăruinţă, este şi convertirea cea mai profundă, cea mai temeinică. Evanghelia ne arată că omul bogat se mântuieşte greu nu pentru că este bogat. Pentru că o mulţime de oameni bogaţi din Sfânta Scriptură sunt binecuvântaţi de Dumnezeu. Bogăţia, ca şi sărăcia, nu este rea în sine, ci depinde cum o folosim. Este rea bogăţia acumulată pe nedrept prin câştig urât, prin hoţie, prin exploatare. Dar bogăţia adunată prin muncă cinstită este o binecuvântare de la Dumnezeu. Nu bogăţia în sine este problema, ci modul în care ne raportăm la ea, relaţia noastră cu bunurile materiale. Dacă omul bogat este şi milostiv atunci se aseamănă cu Dumnezeu cel bogat în milostivire. De aceea, Mântuitorul spune «Fiţi milostivi precum Tatăl vostru cel din Ceruri milostiv este». Deci, nu bogăţia este piedică în calea mântuirii, ci bogăţia fără dărnicie, acumularea de bunuri materiale fără a le împărtăşi, fără a le dărui şi altora care au nevoie de ajutorul nostru. Sărăcia nu este virtute decât dacă se transformă în rugăciune, în bunătate, în rugăciune pentru alţii. Dacă sărăcia este rezultatul lenei şi al trândăviei nu este o virtute. Dar dacă omul este sărac nu-şi mai pune multă nădejde în propriile averi, ci mai întâi îşi pune nădejde în ajutorul lui Dumnezeu. Evanghelia vrea să spună că foarte greu se mântuieşte bogatul zgârcit, dar bogatul milostiv se mântuieşte mult mai uşor”, a precizat Preafericitul Părinte Daniel în faţa credincioşilor.