Dezafectat de ani de zile şi cu planuri din pareta edililor de a fi ciuntit cu construcţii administrative, Parcul Copiilor din Timişoara va rămâne în cele din urmă un loc de joacă destinat exclusiv celor mici.
Instanţa s-a pronunţat în favoarea prefecturii Timiş care a atacat în contencios decizia municipalităţii de pe Bega de a construi în incinta parcului clădiri de birouri, alei asfaltate şi unităţi de alimentaţie publică.
A fost nevoie de o sentinţă a Curţii de Apel, pentru ca edilii să nu ciuntească din spaţiul verde şi aşa puţin în oraş. Hotărârea 326-2007 a Consiliului Local prevedea reamenajarea parcului şi construirea aici a mai multor unităţi de alimentaţie publică, săli de biliard, numeroase alei asfaltate şi o clădire de birouri.
Mai mult, proiectul edililor viza şi betonarea unor suprafeţe pentru acces auto, pe ambele intrări ale parcului, respectiv de pe bulevardul Revoluţiei şi dinspre Podul Michelangelo. Municipalitatea ar fi urmat să se asocieze în acest demers cu o companien privată care ar fi deţinut peste 51% din locaţie.
Prefectul, de partea copiilor Singur prefectul Ovidiu Drăgănescu s-a opus posibilei dispariţii a 10.000 de metri pătraţi de spaţiu verde. „Se reducea suprafaţa verde din Parcul Copiilor cu câteva mii de metri pătraţi. Şi se ştie că Timişoara e deficitară la spaţii verzi. Acest parc va rămâne doar al Consiliului Local şi nu va fi concesionat pe 25 de ani unei firme, aşa cum se dorea. Întotdeauna am spus că parcul trebuie să rămână la primărie, iar aceasta are suficienţi bani în buget ca să îl reabiliteze”, susţine prefectul Ovidiu Drăgănescu.
Edilii, nevoiţi să renunţe Fără drept de apel în faţa sentinţei definitive şi executorii a instanţei, edilii dau înapoi. „Vom intra pe reparaţii de infrastructură şi vom face reabilitarea materialului dendricol. Nu mai punem echipamente de joacă”, a declarat viceprimarul Adrian Orza care îl acuză pe prefect că a insistat pe acest proces de teama să nu fie deranjat de zgomotul făcut de copii, reprezentantul guvernului locuind în zonă.
- Parcul copiilor a fost închis în iunie 2004, în urma unui control al Protecţiei Consumatorilor care a avut loc după ce un copil s-a accidentat foarte grav jucându-se aici.
- Spaţiul a fost atestat în 1858, fiind unul dintre primele două parcuri ale Timişoarei, însumând 66.400mp. Timişorenii veneau aici să dea mâncare porumbeilor.
- În 1987 parcul şi-a schimbat radical faţa. Toate întrepruinderile din Timişoara au fost obligate să facă muncă voluntară pentru amenajarea „parcului pionierilor”, cum se numea atunci. Atunci s-au montat jocurile pentru copii, din dispoziţia prim-secretarului judeţului.