Parchetul, soluţia ideală pentru camere

La modă este cel deschis la culoare, care scoate foarte bine în evidenţă piesele de mobilier.

Elegant, bun izolator termic şi modern. Sunt doar trei dintre calităţile pe care le are parchetul, soluţia preferată tot mai des de cei care-şi (re)amenajează casele. Acesta permite montarea încălzirii prin pardoseală, se întreţine uşor şi are viaţă îndelungată.

De cele mai multe ori, calităţile sale depind de cea a lemnului din care este fabricat, mai ales că, în ultima vreme, au apărut numeroşi înlocuitori ai parchetului din lemn masiv, de exemplu laminat, stratificat sau triplu stratificat.

„Un studiu realizat anul trecut de firma noastră arată că 88% dintre clienţii Proges preferă parchetul laminat, în timp ce doar 12% optează pentru cel triplu stratificat sau masiv“, spune Annamaria Anton-Bako, director marketing al firmei Proges, care distribuie parchet în toată ţara. Nuanţe întunecate pentru încăperi mari Dacă până nu demult wenge era culoarea preferată în alegerea parchetului, în acest sezon, lucrurile s-au schimbat. „Se poartă esenţele exotice şi nuanţele foarte deschise, chiar înspre alb“, spune Eliza Pricopie, director de marketing al firmei Piritex, distribuitor de sisteme complete de pardoseli. Se menţin în tendinţe esenţele tradiţionale, cum ar fi cele de stejar, de fag sau de cireş.

Dar alegerea culorii parchetului ţine şi de dimensiunea încăperii în care acesta urmează să fie montat. „Camerele mici vor fi puse în valoare de parchete deschise la culoare, iar celor mari li se potrivesc nuanţele mai închise. Dacă se doreşte obţinerea unui efect special de «căldură», este indicată alegerea unui lemn brun-roşcat“, spune Dumitru Tomescu, directorul general al firmei Decorama Invest. Laminat, uşor de curăţat Parchetul laminat continuă să fie la fel de căutat ca în anii trecuţi, fiind foarte apreciat pentru că este mai ieftin decât cel din lemn masiv, dar şi mult mai uşor de instalat şi curăţat. Se comportă bine în timp şi nu necesită raşchetare sau refinisare. Dar, ca tendinţă, vine tare din urmă parchetul stratificat.

„Pe piaţa internă avem tot mai multe cereri de parchet stratificat cu lungimi şi lăţimi din ce în ce mai mari. Pe placul consumatorilor sunt plăcile care au o lăţime cuprinsă între 10 şi 20 cm şi o lungime de un metru şi jumătate, doi“, spune Octavian Apostol, director de marketing al Natural Wood Floor, care comercializează parchet ce seamănă cu podelele din casele ţărăneşti. Rezistent la apă Studiul realizat de Proges mai arată că românii preferă parchetul în cel pu- ţin două încăperi din locuinţă, în special în living şi dormitor. Ideea de a-şi pune parchet în bucătărie sau baie era, până nu demult, greu de pus în practică, din cauza slabei rezistenţe la apă. Mai nou însă, a apărut parchetul rezistent la apă 100%, cu plăcile realizate dintr-o combinaţie între două tipuri de PVC, unul mai rigid, iar celălalt mai flexibil, rezultatul fiind un parchet laminat 100% impermeabil, antistatic şi silenţios

EXOTIC PENTRU LUX Celor care caută pardoseli spectaculoase le este recomandat parchetul din lemn exotic, considerat de lux. Lemnul exotic (de exemplu, arţar canadian sau bambus) se distinge prin culoarea şi textura speciale, care formează îmbinări spectaculoase. Totodată, prezintă rezistenţă şi durabilitate în timp.

Fibrele lemnoase ale anumitor specii, precum şi textura aspră, uneori neregulată, dau parchetului exotic un aer aparte. O casă în care este montat parchet exotic are o valoare mai mare din punct de vedere imobiliar. Asta pentru că esenţele exotice sunt aduse direct din Australia, Asia, Africa.