NĂUCITOR! Parchetul General DOVEDEȘTE că a denunțat PROTOCOLUL cu SRI prin niște COMUNICATE de PRESĂ
Editura Evenimentul si Capital

NĂUCITOR! Parchetul General DOVEDEȘTE că a denunțat PROTOCOLUL cu SRI prin niște COMUNICATE de PRESĂ

Procurorul General Augustin Lazăr stă bine în comunicate
Autor: | | 3 Comentarii | 8788 Vizualizari

Cunoscutul om de afaceri constănțean Sorin Strutinsky a solicitat Parchetului General, pe 20 aprilie, o copie a înscrisului prin care a fost denunțat Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte și SRI, nr. 00750 din 4 februarie 2009.

Sorin Strutinsky a menționat în cerere că este inculpat într-un dosar în care probatoriul a fost administrat și în baza Protocolului menționat, care, potrivit declarațiilor publice, și-a încheiat aplicabilitatea prin denunțare. El menționa că înscisul îi este necesar ca dovadă a încetării efectului Protocolului, pentru a-și putea adapta conduita procesului în cauzele penale.

Răspunsul Parchetului General, datat 2 mai, este năucitor: “Ca urmare a solicitării dumneavoastră transmisă instituţiei noastre, înregistrată la Biroul de informare şi relaţii publice sub numărul de mai sus, vă comunicăm faptul că aspectele de interes public privind documentul la care faceţi referire au făcut obiectul comunicatelor de presă din datele de 20.01.2017, 25.01.2017 şi 30.03.2018, care se regăsesc pe site-ul www.mpublic.ro la rubrica Comunicate de presă”.

Deci, în loc de dovada că Protocolul cu SRI a fost denunțat, official, în scris, Parchetul General l-a trimis pe petent la următoarele comunicate:

Precizări - protocol de colaborare interinstituţională

20 ianuarie 2017

COMUNICAT

Având în vedere informaţiile vehiculate în ultimele zile în spaţiul public, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Pentru buna colaborare interinstituţională se pot încheia protocoale în care să fie stipulate aspecte care să conducă la îndeplinirea scopului şi obiectivelor asumate de către părţile semnatare, cu respectarea tuturor dispoziţiilor legale incidente.

În acest context, protocolul dintre Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii, ce a constituit obiectul unor materiale de presă, cuprindea regulile de realizare a cooperării în baza cadrului legal, ce reglementează competenţele fiecăreia dintre instituţiile semnatare.

Protocolul în discuţie şi-a încetat efectele în momentul publicării Deciziei nr. 51/2016 aCurţii Constituţionale, ce nu mai prevedea posibilitatea ca serviciile de informaţii să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică emise în dosare penale, mai puţin în cele privind infracţiuni de terorism şi contra securităţii naţionale.

Echipele operative invocate de protocol aveau rolul de a asigura sprijin tehnic pentru punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică emise de instanţă.

După apariţia deciziei Curţii Constituţionale, realizarea în continuare a acestor metode speciale de supraveghere prin echipe operative, ar fi fost în afara cadrului legal.

Derularea activităţilor prevăzute în protocolul în discuţie s-a făcut cu respectarea dispoziţiilor art. 7 din Legea nr. 303/2004, ce prevăd o interdicţie conform căreia magistraţii nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.

Precizări - Protocol PICCJ - SRI

25 ianuarie 2017

COMUNICAT

Având în vedere continuarea dezbaterilor în spațiul public cu privire la prevederile Protocolului dintre Ministerul Public și Serviciul Român de Informații, Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să facă următoarele precizări:

Încheierea unui protocol de cooperare între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații a fost justificată de cadrul legal în vigoare la data respectivă, potrivit căruia implementarea măsurilor de supraveghere tehnică se realiza prin intermediul SRI. În consecință, pentru aplicarea legii, s-a încheiat un protocol, al cărui scop principal a fost trasarea regulilor care să guverneze cooperarea instituțională. În cadrul acesteia, contribuția ofițerilor de informații a fost strict de punere în aplicare a măsurilor tehnice autorizate de instanța de judecată.

Ofițerii serviciilor de informații – în unele cazuri s-a lucrat și cu lucrători ai Ministerului de interne, nu doar ai SRI – nu au desfășurat nici un fel de activități de urmărire penală, aspect care se poate constata din consultarea dosarelor de urmărire penală și din care reiese că activitățile de urmărire penală au fost realizate exclusiv de ofițeri de poliție judiciară sub conducerea și coordonarea procurorilor.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: protocolul, parchet, sriStirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate