Parchetul European a descins la mai multe adrese din România într-o caz de fraudă cu fonduri europene. Acțiunea face parte dintr-o anchetă care se desășoară în mai multe state UE și non-UE.
Parchetul European (EPPO) a dispus efectuarea mai multor percheziții domiciliare în anumite locații din România, într-un caz de fraudă cu fonduri europene. Prejudiciu este estimat la aproximativ două milioane de euro. În acest sens, astăzi, joi 01 februarie, oamenii legii au efectuat șapte percheziții domiciliare.
Parchetul European, anchetă amplă în România
În comunicatul emis de Parchetul European instituția menționează că două persoane au fost reținute. Printre care și suspectul principal, iar pentru alte patru s-a dispus măsura controlului judiciar. Suspecții sunt acuzați că ar fi creat un prejudiciu de 2 milioane de euro.
Oamenii legii au intervenit în trei localități din țară. Inclusiv în municipiul București, Iași, Vaslui și Ilfov. Acțiunea face parte dintr-un anchetă amplă desfășurată la nivel european. Măsuri de investigație au fost dispuse în Belgia, Bulgaria, Italia, Lituania și Spania, dar și în Republica Moldova.
Ancheta dispusă de Parchetul European este îndreptată asupra unei companii care a solicitat fonduri europene nerambursabile cu o valoare de aproximativ 2 milioane de euro, echivalentul a peste 10 milioane de lei. Compania respectivă a solictitat suma menționată pentru a pune bazele unui proiect IT pentru dezvoltarea unor soluții software pentru PIST (Platforma inovatoare pentru tranzacții financiare și rapide).
Prejudiciul se ridică la aproximativ 2 milioane de euro
Potrivit rechizitoriul întocmit de Parchetul European, în intervalul 2020-2022 solicitantul fondurilor europene a depus documente false pentru justificarea unor servicii care nu au fost niciodată livrate sau contractate.
Mai mult beneficiarul a folosit parte din fondurile europene pentru a plăti contractele de muncă ale unor persoane care nu apăreau în baza de date a companiei respective. Prin această metodă, bugetul Uniunii Europene a fost păgubit cu un milion de euro.
Fondurile amintite au fost plătite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și ulterior trecute prin circuite financiare interne și internaționale cu scopule de a le pierde urma. În acest scop au fost folosite societăți fantomă cu sediul fiscal în Spania și Bulgaria precum și conturi bancare din Belgia sau Lituania.
Parchetul European a reținut suspectul principal
De asemenea, Parchetul European a mai precizat că acțiunile firmelor din România bănuite de activități infracționale au fost vândute/transferate unor cetățeni moldoveni și italieni cu scopul vădit de a preveni eventualele anchete.
Unul dintre suspecți a fost adus la biroul EPPO din Iași pentru a i se aduce la cunoștință statutul de suspect. În perioada următoare la biroul Parchetului European din Iași vor fi aduse și alte persoane pentru a li se aduce la cunoștință calitatea de inculpați.
Pentru recuperarea prejudiciului Parchetul European a dispus confiscarea a două apartamente cu o valoare estimată de 250.000 de euro, mai multe loturi de teren. Totodată, EPPO a înghețat conturile bancare ale suspecților și companiilor aflate în administrarea acestora.