PARASCHIVESCU: Sunteti generoasa la bust?

Sa recunoastem, o intrebare al carei rafinament te face sa umfli pieptul de mandrie.

Cine a formulat-o? In niciun caz negusul Abisiniei, cantarind din ochi anvergura pectorala a doicii. O curiozitate exprimata cu atata indrazneala in public nu putea apartine decat unei voci din Romania.

Posesoarea ei se numeste Mirela Dobre si este gazda emisiunii „Rendez-vous”, un program de divertisment difuzat de postul Cosmos TV. Alaturi ii sade sotul, Serban Diaconescu, maestru emerit al poantelor fara poanta si al glumitelor la care rade singur.

Perechea Dobre-Diaconescu manifesta o lipsa de har greu egalabila in audiovizualul romanesc. Poate doar Cristian Groza sa se apropie timid de acesti campioni ai cenusiului, a caror ambitie de-a indispune publicul pare inoxidabila.

Ritmul, miezul si culoarea - elemente decisive pentru succesul unei emisiuni de weekend - stralucesc prin absenta la „Rendez-vous”. Iar ideea ca umorul e marca oamenilor inteligenti pare pusa intre paranteze, daca nu cumva pulverizata de-a dreptul.

Cei doi nu sunt singuri in platou. Langa ei vietuiesc molatic doua tinere carora un farseur pervers le-a inculcat ideea ca ar fi dansatoare. La un moment dat, apatia se dizolva, iar fetele incep sa se miste ca membrele unui trib carora seful de luminis le-a dat de stire ca trebuie chemata ploaia. Imi vine greu sa descriu ritualul, dar cred ca se poate incadra in categoria „deplasare pe loc”.

Fetele se pierd intr-un tontoroi turbulent, de parca ar incerca sa tina sub control niste spasme neasteptate, dupa care trec la repertoriul clasic al genului: o mana se intinde acuzator spre ecran, cealalta se propteste intr-un sold sau se chinuie sa aseze la loc o suvita cazuta pe frunte. Pe chipuri le incremeneste un suras caznit, pe care n-au voie sa si-l dezlipeasca sub amenintarea sanctiunilor. Musafirii asezati in fotolii asista stingheriti la zbenguiala, colindati de impulsul de-a le ura insanatosire grabnica domnisoarelor.

Revenind la intrebarea din titlu, ea a fost pusa de Mirela Dobre unei telespectatoare tentate de premiile unui concurs interactiv. Concursul in sine a fost o insiruire de intrebari facile (unele chiar prostesti), la care candidatul trebuia sa raspunda prin „adevarat” sau „fals”, ghidandu-se dupa gesticulatia gazdei: o aprobare decisa din cap pentru prima varianta, o scuturare sceptica a coamei pentru a doua.

Castigatoarea rundei initiale a raspuns corect la intrebarea „Pisica e o felina mica?” si a intrat in posesia unor articole de lenjerie intima, oferite de sponsorul X. A fost momentul in care gazda s-a interesat de bustul interlocutoarei si a primit un raspuns lamuritor: „E, asa, stiti dumneavoastra, nu cine stie ce, dar merge”.

O alta concurenta s-a ales cu niscai prosoape din partea sponsorului Y, iar o a treia a dobandit ceva numit misterios „set de conservare” din partea sponsorului Z. Relativ discret pana atunci, Serban Diaconescu si-a amintit de vremurile cand se chinuia sa para comic la defunctul Tele 7abc si a cuvantat vioi: „Cu chestiile astea puteti sa va dati pe par, pe piele si chiar sa le inghititi”.

Nemultumit de absenta ripostei telefonice, musiu Diaconescu a sarjat: „Doamna, daca sunteti mai in varsta, deschideti geamul si lasati frigul sa intre in casa, ca ajuta la conservare”. Rasul conjunctural si anemic al concurentei a fost acoperit de hahaitul Mirelei Dobre, care si-a privit colegul de emisiune (alias sotul, in timpul liber) infiorata de aburul unei admiratii idolatre. „Ca matale, bobocule, mai rar.” A ras atat de plin Mirela Dobre, incat a fost cat pe-aci sa nu aud ultima intrebare a consortului: „Pe la dumneavoastra cum mai e vremea, s-a inserat?”. 

Nu intamplator, singura intrebare din concurs care a pus probleme a fost legata de numarul simturilor pe care le are omul. S-au auzit pe rand varianta optimista (sase), varianta zgarcita (patru, chiar trei) si - intr-un tarziu - varianta corecta (cinci). Din pacate, manualele de anatomie nu acopera celelalte simturi, de care Mirela Dobre si Serban Diaconescu sunt iremediabil vaduviti: simtul ridicolului, simtul masurii si bunul-simt. Ba, daca ma gandesc bine, si simtul umorului. Iar la scoala vietii nu poti afla despre ele decat daca ai profesori foarte buni.