PARASCHIVESCU: Sedinta de partid

Ieri, la ora 14.00, Realitatea TV a difuzat un fragment din conferinta de presa sustinuta de presedintele PC Dan Voiculescu la sediul partidului.

Am deschis televizorul exact cand domnul Voiculescu ii vestejea pe cei 64 de intelectuali care au iscalit un apel catre clasa politica. Textul a fost publicat, iar domnul Voiculescu ar fi trebuit sa-l parcurga inainte de-a incepe sa infiereze tovaraseste. Dumnealui a procedat pe dos: intai a criticat si abia pe urma a vazut daca avea motive. Nu e tarziu ca Dan Voiculescu sa-si dea seama ca s-a grabit si sa-si recunoasca pripeala. Daca nu altfel, macar prin inefabila formula italo-latina „mia culpa”, care-i apartine.

De fapt, ce a avut de spus Dan Voiculescu? Ca semnatarii apelului nu reprezinta intelectualitatea romana. Nu de alta, dar „intelectual sunt si eu, e si domnul Ciuca, si domnul Andon, si altii”, ca sa-l citez pe presedintele PC. Numai ca apelul a fost lansat de „un grup de intelectuali” enumerati in ordine alfabetica, fara pretentia de a vorbi altfel decat in nume propriu. De nicaieri din text nu reiese intentia lor de a se erija in exponenti ai intregii intelectualitati.

De altfel, daca ar fi citit ceea ce respinge, Dan Voiculescu ar fi vazut ca semnatarii au actionat strict in nume propriu. Gabriel Liiceanu. Magdalena Boiangiu si Armand Gosu, de pilda, sunt pe o lista de pe care Andrei Plesu, Radu Cosasu si Doina Jela lipsesc. Traian Ungureanu apare, Cornel Nistorescu ba. Victor Rebengiuc si Dan Perjovschi au semnat, Mariana Mihut si Lia Perjovschi nu.

Pentru Dan Voiculescu aceste lucruri n-au relevanta. Omul infiereaza in virtutea unui narav vechi si fara leac. Dar mai e ceva. Interventia de ieri n-a fost doar rabufnirea unui om potopit de resentimente. Veninul improscat spre cei 64 nu tasneste doar din frustrare, ci si din teama. Mogulii suspecti si oligarhii riposteaza ori de cate ori se simt amenintati.

E adevarat, unii o fac taios, altii ridicol. Dan Voiculescu apartine celei de-a doua categorii, iar limba romana in care isi concepe mesajele il fixeaza acolo. Cand spui „presedintele l-a instructat pe ambasador” sau „lucrurile care le-am precizat”, esti abia in anticamera intelectualitatii.