PARASCHIVESCU: Sase personaje

Pirandello nu e copilul Pirandei si nu si-a trimis de Revelion cele sase personaje in cautarea unui autor.

Sextetul din titlu a fost mobilizat de Dan Negru pentru episodul festiv din "Ziua judecatii" si a constat in Carmen Serban, Vali Vijelie, Adi de la Valcea, Jean de la Craiova, Sorinel Pustiul si Nicolae Guta. Acesta din urma a purtat pe cap coroana care-i confirma suprematia in tarla vaicarelii buricoide.

Zglobie si baletand intre paradoxuri, Romania este republica in care vietuieste o pletora de pseudoregi si regine: regina sprancenelor, regele fotbalului, regele pantofilor de dama, regina magiei negre, regina R & B si, iata, regele manelelor. Faptul ca Antena 1a facut rating cu o asemenea distributie nu-i un compliment la adresa poporului privitor.

Recunosc, n-am avut rabdare sa vad daca in show va aparea si Marius Drogeanu, asistentul lui Dan Negru, indispensabilul scormonitor printre indispensabili, care intra in casele invitatilor, deschide sertare si adulmeca bikini.

Am rezistat doar la prima parte, in care cei sase au fost poftiti sa interpreteze tot atatea figuri celebre ale istoriei. Imparteala rolurilor a dus la urmatoarele cupluri: Carmen Serban-Mata Hari, Sorinel Pustiul-Osama Bin Laden, Adi de la Valcea-Hitler, Vali Vijelie-Vlad Tepes, Jean de la Craiova-Cezar si Nicolae Guta-Ludovic al XIV-lea. In fata acestei acrobatii temerare, manualele de istorie trebuie date la topit. Istoria insasi se cere revizuita si supusa unei alte grile de interpretare.

Atent la recuzita si fin cunoscator al Regelui-Soare, Guta si-a pus cas coroana, a scos de la subsuoara o sticla de sampanie si a tras o dusca invioratoare. El a repetat gestul de trei-patru ori, pentru ca spectatorii din platou sa priceapa mesajul: ca Ludovic al XIV-lea era o sugativa incorigibila, fapt care pare sa le fi scapat lui Mazarin, Fouquet, Le Tellier si Frondeurilor.

Publicul a primit cu entuziasm recitalul actoricesc al lui Guta, intrebandu-se, probabil, de ce se incapataneaza aceste spirite europene sa ramana in perimetrul istoriei. La o adica, n-ar fi de lepadat o imitare a Mariei Curie de catre Laura Vass sau un Lavoisier de tip nou, in varianta Salam, Bursuc sau Minune.