PARASCHIVESCU: Cine sapa groapa altuia...

Radu Paraschivescu: "Doua dintre cele cinci partide care au urzit debarcarea lui Traian Basescu au fost amendate sever de propriul electorat".

Nu s-a intamplat nimic anormal: Traian Basescu a fost confirmat de alegatori, conform pronosticurilor. Fara palpitatii, surprize sau poticneli. Protagonista filmului „Se intorc vapoarele” a fost nava „Biruinta”. Ea a revenit in portul Cotroceni, privita de pe chei de o multime pe trei sferturi fericita.

Traian Basescu a obtinut un scor confortabil, un vot de incredere si o confirmare: aceea ca este imbatabil in campanie, indiferent de teren si adversar. Convingator in discurs, direct pana la hipnoza, histrionic atat cat e nevoie si abil in specularea laturii emotionale a romanului, el a punctat cu dezinvoltura. Sigur, participarea la vot a fost mai mica decat preconizau analistii, insa chiar si asa se pot trage destule concluzii interesante dupa referendumul de sambata.

Unul dintre cuvintele-cheie ale gimnasticii de intretinere electorala de alaltaieri este credibilitatea. Doua dintre cele cinci partide care au urzit debarcarea lui Traian Basescu au fost amendate sever de propriul electorat. Cel mai avariat este PNL, unde divortul dintre conducerea partidului si membrii simpli este de domeniul evidentei. 58% dintre alegatorii PNL au intors spatele partidului si au votat impotriva demiterii.

Dupa o asemenea palma in caracter, un lider cu simtul onoarei si-ar scrie demisia si ar iesi grabit din scena. Calin Popescu-Tariceanu a anuntat deja ca ideea i se pare implauzibila si ca, drept urmare, n-o va pune in practica. Nici de data asta presedintele PNL nu a izbutit sa surprinda pe cineva.

UDMR pare la randul ei nesigura pe picioare. Aceeasi cifra clipeste si pe ecranul sau la referendum: 58% din electoratul UDMR s-a situat de partea presedintelui Basescu si s-a dezis de combinatoristica nedemna a conducatorilor de partid. Pana si prin PSD bate vantul primenirii (acelasi vant care trebuie sa sufle de azi prin intreaga clasa politica din Romania), in conditiile in care 25% dintre alegatorii acestui partid au votat NU la referendum.

Presedintele PC Dan Voiculescu si-a anuntat intentia de a fi vigilent pe mai departe, binedispus de constatarea ca un partid de relevanta liliputana nu prea mai are unde sa coboare. PRM a preferat sa acuze, prin vocea liderului sau, o frauda orchestrata vioi si la vedere, ignorand adevarul simplu ca fiecarui cetatean care a votat contra lui Traian Basescu i s-au opus cate trei care au votat in favoarea lui (evident, din totalul participantilor la vot).

Cifrele si procentajele acestea vorbesc despre delegitimarea masiva careia i-au cazut victima autoarele loviturii de palat care ne-a propulsat pe pagina intai din Frankfurter Allgemeine Zeitung si in prime time la Euronews. Pentagonala parlamentara a esuat trist si previzibil.

Mircea Geoana e deja contestat de grupul de la Cluj, iar Ion Iliescu trece mohorat in penumbra dupa ce si-a ajutat partidul sa regreseze. Pour la bonne bouche, aceasta luna de controverse, amenintari si jigniri a fost inaugurata de un Felix si sfarsita cu ajutorul altuia. Dan Felix Voiculescu a prezidat comisia care a gradinarit suspendarea lui Traian Basescu, in timp ce Felix Tataru a fost din nou omul de campanie care i-a asigurat succesul. Exista si coincidente simpatice - e adevarat, nu pentru toti.