PARASCHIVESCU: Alte co(s)micarii

Despre poticnelile tehnice ale primei zile de emisie a postului Cosmos TV ar fi doar cateva lucruri de spus.

Sunetul a cazut de cateva ori, liniile telefonice deschise pentru telespectatori n-au functionat, raspunsurile la intrebarea adresata in direct natiunii de presedintele C.V.

Tudor n-au putut fi afisate pe ecran. (In treacat fie spus, e greu de stabilit legatura dintre intrebarea cu pricina - "Cat credeti ca va rezista actualul regim?" - si profilul emisiunii "Ajutor crestin", unde a fost formulata.)

Exista, fireste, scuza inceputului, insa doar pana la un punct. Inainte de-a primi botezul publicului, o televiziune responsabila e datoare sa faca un rodaj care s-o fereasca de neplaceri. Cosmos TV pare sa fi sarit peste aceasta etapa, iar rezultatele s-au vazut.

Despre coagularea grilei in jurul presedintelui PRM am scris ieri, asa ca nu revin. Mi se pare fascinanta, in schimb, capacitatea lui C.V. Tudor de-a folosi cu totul alt limbaj decat cel pus la treaba in revista pe care o conduce.

La Cosmos TV, liderul PRM s-a dovedit ponderat, plasandu-se astfel in raporturi de antonimie cu amicul sau Alcibiade. Relevant in privinta asta mi s-a parut testul Basescu.

Marti seara, C.V. Tudor i s-a adresat acestuia cu formula "domnul presedinte Traian Basescu", invitandu-l in studio si delimitandu-se aparent de etichetele pe care i le lipise pe frunte in "Romania Mare" (Pazvante Chioru, Stramba Lemne, Mos Basina, boschetarul, gunoiul, starpitura etc.). Fatarnicia acestei manevre se explica, probabil, doar prin dorinta lui C.V. Tudor de-a evita sanctiunile din partea CNA.

Punctul de referinta al "Ajutorului crestin" de alaltaieri a fost, in ce ma priveste, reportajul realizat de Cosmos TV acasa la Natalia Toma, o femeie de 100 de ani pe care C.V. Tudor a descris-o printr-o gaselnita profund nefericita: "Aceasta femeie e mai batrana decat Rascoala din 1907". Corolarul episodului a fost insa clipa in care emisarul trimis de Cosmos TV la Natalia Toma i-a facut cadou cateva carti ale lui C.V. Tudor cu dedicatie, desi expeditorul stia foarte bine ca biata femeie era nevazatoare. Dar cine stie, poate ca volumele in cauza - sau macar dedicatiile - fusesera scrise in Braille.