Câţiva veterani ai zborului cu parapanta din Iaşi au pus recent bazele Clubului Sportiv “Pelicanii". În oraş nu sunt instructori de zbor însă la solicitarea clubului instructori din ţară vin şi ţin cursuri cu cei care vor să-şi ia brevetul.
"Clubul are acum peste 24 de membri, cu tot cu elevii actuali. Pentru zborul cu parapanta nu există limită de vârstă, pot veni şi copii sub 14 ani care au acordul părinţilor. Important este să ai o stare de sănătate bună şi condiţie fizică. Prima regulă este să nu ieşi niciodată singur cu parapanta", spune Andrei Hodoroabă, membru al clubului.
Pasionaţii de parapantism din Iaşi au reuşit să se adune într-un club după ce au aflat unii de alţii pe forumuri. Când vremea le strică planurile de a ieşi la zbor şi îşi fac veacul la “Sala de Căţărat" din oraş.
"Acum un an şi jumătate eram doar 14 - 15 parapantişti, cei care suntem licenţiaţi acum. În club avem şi trei fete curajoase. Sunt mulţi cei atraşi de acest sport, de fiecare dată când ieşim cu parapanta se strâng zeci de curioşi. Zburăm cât de des putem, la Popricani, Spinoasa sau Schitu Duca. Recent ne-am luat şi un mosor pentru trageri, ne-a costat în jur de 1.500 de euro, îl folosim când nu este vânt", povesteşte studentul de 23 de ani.
Cei care sunt tentaţi să se apuce serios de acest sport trebuie să investească în jur de 400 – 500 de euro în obţinerea brevetului de zbor. “După ce ieşi din şcoală trebuie să-ţi iei şi echipament. O aripă second – hand bună costă între 500 – 700 de euro, scăunelul cam 150 de euro, paraşuta de rezervă 150 – 200 de euro, iar casca de protecţie între 50 – 150 de euro", socoteşte Andrei Hodoroabă.
Un brevet de zbor, între 500 şi 4.000 de euro
Iaşiul stă destul de bine la capitolul sporturi de aventură. În afara zborului cu parapanta, se poate zbura cu planorul sau cu paraşuta la Aeroclubul "Alexandru Matei", sau cu aeronave ultrauşoare la Aeroclubul "Omega –Tehnoton". Distracţia îi poate costa între 500 şi 4.000 de euro pe cei care vor să obţină şi un brevet de zbor.