Editura Evenimentul si Capital

Paradoxul tipic românesc: securiștii cu pensii babane

Mălin Bot
Autor: | | 76 Comentarii | 6200 Vizualizari

Guvernul a anunțat săptămâna aceasta majorarea pensiilor militarilor și ”altor categorii”.

Printre aceste categorii sunt și foștii ofițeri ai Securității regimului comunist. Băieții care l-au servit pe Ceaușescu aveau și așa pensii mult peste salariul mediu pe economie. Acesta e un paradox ușor revoltător.

Dincolo de paradoxul pe care am să îl explic ceva mai jos, cel mai important aspect al măsurii anunțate e legat de costul total și resursa de finanțare. Nimeni nu a explicat publicului cât costă această măsură și de unde vin banii. Insist pe faptul că Guvernul nu majorează cele mai mici pensii, ci pensii care sunt peste medie sau chiar pensii care rivalizează cu salariile bune din mediul privat.

Pentru că Guvernul nu ne-a indicat o sumă totală și nici sursa de finanțare, putem să facem doar speculații cu privire la modul în care se va plăti această măsură cu puternic iz electoral. Poate că Guvernul Ponta va pune în funcțiune o tiparniță de bani. Dacă nu face asta, ar trebui să renunțe iar la investiții sau să crească pe undeva alte taxe și impozite, măsuri care lovesc și mai mult în mediul privat. Adică vor cocoșa în plus fix pe cei care ar trebui să fie lăsați să se dezvolte pentru a avea de unde să cotizeze și mai mult.

Logica electorală a deciziei este ușor de observat. PSD, partid care controlează acum majoritatea parlamentară și exercită puterea guvernamentală, face un cadou electoral unei categorii sociale care e foarte disciplinată la vot, în detrimentul celor pe care nu prea poate să-i mintă și să-i manipuleze.

Ca bonus, ”răsplătește” câteva grupuri țintă care i-au servit interesele la greu în momentul în care mortul viu USL înhăța puterea în România.

Celebrul colonel Mircea Dogaru, cel care conducea în 2012 brațul militar al actualului zombie USL, este unul dintre fericiții câștigători ai ”premiului” oferit de acest guvern. Este un moment simbolic în care primește răsplata cerută un grup ce visa chiar la desființarea DNA, a CCR sau CSM.


Posted by Mălin Bot, pagina publică on 23 Aprilie 2015

Întrebarea pe care mi-o pun eu, un angajat în mediul privat de la vârsta de 18 ani, este de ce trebuie să încaseze o pensie mai mare decât salariul mediu pe economie un cetățean care făcea gargară comunistă prin Armata Română, înainte de 1989?

Întrebarea aceasta devine și mai gravă când vizează foștii ofițeri ai Securității. Aici apare paradoxul cel mai interesant al măsurii pe care a anunțat-o Guvernul Ponta.

România a condamnat oficial, în Parlament, regimul comunist ca fiind unul criminal. Cu toate acestea, persoanele care au servit cel mai direct și brutal dictatura lui Ceaușescu sunt răsplătite cu pensii babane. Cum e treaba asta? Pentru a pricepe mai bine absurdul situației, încercați să vă imaginați că după condamnarea naziștilor pentru crime de război, militarii din unitățile care au comis aceste crime ar fi încasat de la contribuabilul german unele dintre cele mai mari pensii din sistem.

Asta se întâmplă acum în România. Călăii nației noastre, uneltele cele mai brutale și dure ale regimului comunist condamnat ca fiind criminal, sunt răsplătite cu pensii uriașe. S-a ajuns aici pentru că, imediat după 1989, călăii au rămas la butoanele care controlau societatea, în frunte cu tovarășul Ion Iliescu. Au fost în punctele cheie din care au știut ce trebuie să facă pentru a putea să-și asigure o bătrânețe în huzur.

BREAKING NEWS! Decizie in cazul lui Dumitru Dragomir!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI