Paradoxul României, o realitate tristă și dureroasă. „Suntem extrem de pudici dar suntem primii în Europa la numărul de mame minore”

Csaba Asztalos, scandal cu Gigi Becali. Sursa foto: digi24.ro

Drepturile minorităților sexuale nu mai sunt subiecte tabu, însă educația sexuală din România este. Președintele CNCD, Csaba Asztalos, a oferit un interviu în care a vorbit deschis despre ceea ce se întâmplă în ultimii ani în România pe acest segment.

Educația sexuală ridică multe probleme, dar mai ales multe discuții în rândul părinților. Aceștia sunt împărțiți în mai multe tabere, unii dintre ei nefiind de acord cu o astfel de materie în școli. Csaba Asztalos, președintele CNCD, a susțin într-un interviu acordat celor de la digi24.ro că „suntem extrem de pudici dar suntem primii în Europa la numărul de mame minore”, dar că „se poate găsi modalitatea potrivită ca pentru fiecare copil, la vârsta potrivită, să se transmită aceste informații necesare pentru viață”.

Întrebat dacă s-a schimbat ceva în România după referendumul pentru familie, Csaba Asztalos a mărturisit că lucrurile merg extrem de greu la noi în țară. În momentul de față, la CEDO sunt înregistrate peste 16 plângeri cu privire la faptul că România nu asigură un cadru legal de recunoaștere și protecție a cuplurilor de același sex, nu căsătorie. Președintele CNCD este sigur că, undeva prin ianuarie-februarie, Curtea va condamna România pentru această lipsă deoarece există jurisprudență și e destul de predictibilă.

„Acest subiect al drepturilor minorităților sexuale într-un sens larg ține și de acest război hibrid care se duce între Est și Vest pentru că este un subiect prin care se divizează societățile din Vest și se creează tensiuni în relațiile sociale.

Mai sunt și state în care liderii politici se folosesc de acest subiect pentru a câștiga alegeri, copiind modelul din Rusia, unde, la fel, acest lucru se face constant din 2011. Când am avut alegeri prezidențiale în Rusia am avut și o revizuire a constituției în care întrebarea a fost dacă sunt de acord cu căsătoria între persoane de același sex, în condițiile în care nimeni nu solicită acest lucru și nu există niciun tratat internațional care să oblige un stat sau altul să legalizeze căsătoria între persoane de același sex”, a declarat Csaba Asztalos la Digi24.

Minoritatea sexuală din România începe să își asume public orientarea

Țara noastă a început totuși să evolueze în materie de educație sexuală, iar minoritățile nu se mai ascund. Din ce în ce mai multe persoane își declară public orientarea sexuală. Acest lucru nu mai este un subiect tabu, iar atunci când vedem în societate oameni cu orientări sexuale diferite, interacționăm cu ei, prejudecățile ar putea să se amelioreze.

Întreaga situație și evoluția lentă în ceea ce privește minoritatea sexuală se datorează și din pricina educației, susține Csaba Asztalos. El mărturisește că suntem un popor de oameni pudici, cu probleme în ceea ce constă termenul de educare sexuală, dar suntem primii în Europa la numărul de mame minore.

„E și o problemă de educație. Și cred că se poate găsi modalitatea potrivită ca pentru fiecare copil, la vârsta potrivită, să se transmită aceste informații necesare pentru viață, până la urmă”, a mai declarat președintele CNCD.