În ziua în care Transelectrica anunța că nu există ”rezervele necesare unei funcționări sigure a Sistemului Energetic Naţional (SEN)”, exporta cea mai mare cantitate de electricitate din această lună, respectiv peste 32.152 MWh, potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei la solicitarea EVZ.
Potrivit datelor transmise de Ministerul Economiei, tot pe 10 februarie, diferența dintre cantitatea de energie exportată și cea importată era de 678 MWh/h, de circa patru ori mai mare decât cea înregistrată pe 13 februarie.
”Din cauza deficitului de energie electrică din SEN (secete prelungite, temperaturi foarte scăzute, scăderea cotelor în lacurile de acumulare, reducerea stocurilor de carbine, păcura și gaze naturale), în anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum și de export”, se arată în anunțul de presă eliberat de Transelectrica pe 10 februarie.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat pe 13 ianuarie că ”nu există niciun fel de pericol ca populaţia să rămână fără energie electrică”. Acesta a precizat că doreşte să facă o "clarificare generată de un comunicat al Ministerului Economiei sau altă structură responsabilă de situaţia energetică a ţării". "Este exclusă întreruperea energiei electrice pentru populaţie", a adăugat șeful statului.
Anunțul privind deficitul de energie electrică din Sistemul Energetic Naţional (SEN) l-a costat funcţia pe Horia Hăhăianu, care a fost revocat, luni seara, din poziția de director general al Transelectrica de către ministrul Economiei, Lucian Bode, la solicitarea premierului Mihai Răzvan Ungureanu. În locul lui Hăhăian la conducerea Transelectrica a fost numit Octavian Lohan, fost director director general adjunct în cadrul companiei.
Executivul a adoptat, ieri, un act normativ care permite companiei Tranelectrica să reducă sau să sisteze exporturile de energie electrică dacă este necesar în perioada 16 februarie-15 martie. Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Dan Plaveti, exporturile au fost reduse deja în orele de vârf.
Februarie, vârf de consum
Potrivit noului director al Tranelectrica, Octavian Lohan, în februarie consumul mediu de energie electrică a atins maximul ultimilor zece ani. "În februarie am avut mai multe recorduri. În 3 februarie consumul mediu zilnic a fost de 8.400 MWh, cu mult peste maximul ultimilor ani. Consumul mediu în februarie a fost de 7.749 MWh, cea mai mare valoare din ultimii 10 ani", a declarat Lohan într-o conferinţă de presă.