Elevii învaţă în limba engleză, iar matematica e combinată cu dans şi arte marţiale. Un an de învăţătură aici costă peste 4.000 de euro.
Copiii mişună prin curte ca nişte albinuţe. „Stupul“ lor este International School of Bucharest (ISB), din grupul LUMINA Instituţii de Învăţământ.
Lângă Lacul Pan telimon, înconjurat de gunoaie lăsate de „sigani cu căruţele“ - după cum spune, într-o română ştirbă, directorul grupului LUMINA, Ragip Gokcel -, se înalţă o clădire în culori calde. N-ai zice că-i o şcoală din România. Arată mai degrabă a multinaţională. Zum zetul copiilor dă însă de gol acest „paradis al şcolilor“ aflat la margine de Bucureşti.
ISB nu e făcută pentru prichindeii cu părinţi bugetari, căci taxele sar de 4.000 de euro, pe an, pentru un copil de grădiniţă, 6.500 pentru unul de clasă primară, aproape 7.000 pentru unul de gim naziu şi 7.500 pentru un licean. Doar oamenii de afaceri stră ini şi diplomaţii din Capitală îşi aduc odraslele la instituţia unde se predă doar în limba engleză, după o programă folosită în Anglia şi în Ţara Galilor.
La 20 de elevi, un profesor şi doi asistenţi
E şcoala unde nu trebuie să-i anunţi pe profesori că le faci o vizită la ore, ca să nu ai surprize ne plăcute. Te întâmpină oricum zâm bind, cu tradiţionalul „Welcome“. Şi chiar dacă nu vin la şcoală, părinţii ştiu, zi de zi, ce face piticul lor. „Îi anunţăm în permanenţă - prin SMS, e-mail, telefon şi scrisori trimise acasă - dacă a întârziat copilul, dacă n-a venit la şcoală sau a luat o notă bună sau proastă“, explică directorul Gokcel.
Clasele lucesc de curăţenie, iar la boratoarele au aparatură modernă. La repetiţia pentru serbare, ţâncii ţopăie veseli şi cântă, supravegheaţi de Miss Linda, profesoara de engleză, şi de două asis tente românce. Oana Ionescu e „reception teacher“ şi, după 12 ani de predat în şcoli româneşti, şi-a găsit slujba ideală. „Salariul e mai mare decât la stat, e mai multă libertate în studiu“, arată tâ nă ra, în timp ce le spune autoritară prichindeilor „Stay in line!“ („Staţi în rând!“ - n.r.).
În laboratorul de „Mathematics“, profesorul Fogerty lucrează la „adunări“. „E minunat în România, merg la ţară în fiecare weekend! Soţia mea româncă şi părinţii ei predau în sistemul românesc de învăţământ. Modelul bri ta nic e mai practic, copii ro mân învaţă mai multe chestiuni teoretice“, spune profesorul vesel.
Matematică, dans, arte marţiale
Lângă Pantelimon, pe Şoseaua Gara Căţelu, copiii par să se joace mai mult decât să înveţe. La ISB vin zilnic 550 de elevi - francezi, chinezi, englezi, vietnamezi, coreeni, sirieni şi germani -, împărţiţi în clase bine compartimentate, „Nursery“, „Primary“, „Secondary“, „High school“, instruiţi în laboratoare per formante. După ore, merg la clubul şcolii, unde învaţă arte marţiale, dansuri şi pictură.
Majoritatea profesorilor din „paradisul şcolilor“ sunt din Marea Britanie. Există însă şi das căli turci, indieni şi români, ale că ror salarii „nu au limită“, după cum spune directorul Ragip Gokcel.
"Pe părinţi îi anunţăm în permanenţă - prin SMS, e-mail, telefon şi scrisori - dacă a întârziat copilul, dacă n-a venit la şcoală, dacă a luat o notă bună sau proastă.", Ragip Gokcel, directorul grupului LUMINA Instituţii de Învăţământ