O dată la doi ani, nemţii din Banat scot din cuferele de zestre straiele moştenite de la bunici şi, îmbrăcaţi în portul tradiţional şvăbesc, defilează pe străzile din Timişoara.
Astăzi la prânz, centrul oraşului s-a umplut de fuste înfoiate, apretate temeinic, de pălării negre împodobite cu panglici şi flori de matase, de veste negre cu bumbi de argint, mari cât alunele, şi de sunete de fanfară. Parada portului popular german a fost organizată în cadrul celei de-a noua ediţii a Zilelor Culturii Germanilor din Banat, eveniment organizat bianual.
Straie tradiţionale şi muzică de fanfară
Manifestările de astăzi au debutat, la ora 10.00, cu un TeDeum în curtea Casei Adam-Müller-Guttenbrunn. La finalul slujbei, perechile de nemţi bănăţeni, adunate din toate colţurile regiunii, au pornit în alai legănat, doi câte doi, băiat şi fată, bărbat şi femeie, ţinând atent ritmul muzicii săltăreţe interpretate de fanfarele de alămuri.
Ca de obicei, nemţii bănăţeni au bătut marşul cu mândrie, sărbătorindu-şi apartenenţa etnică cu mare fast. Ei le-au arătat timişorenilor ce înseamnă să păstrezi cu sfinţenie o tradiţie şi să fii mândru de ea, defilând prin oraş şi etalând nişte straie tradiţionale a căror frumuseţe vorbeşte despre alte vremuri.
„Fustele astea se înmuiau în apă cu zahăr, să stea ţepene. Apoi se plisau manual”, povesteşte una dintre participante. Parada a pornit pe strada Vasile Alecsandri, a trecut apoi pe Alba Iulia, a traversat Piaţa Victoriei până la Catedrală şi s-a întors sub privirile admirative ale timişorenilor.