Parada Armatei chineze, o mănușă aruncată în fața lui Donald Trump!

La începutul aceste luni, Armata de Eliberare a Poporului (numele oficial al armatei chineze) a sărbătorit  cu fast 93 de ani de la înființare.  A fost un prilej pe care conducătorii chinezi l-au folosit pentru a-și intimida adversarii cu forța militară pe care au construit-o în ultimii ani.

Defilarea principală a avut loc la Beijing, dar în zilele precedente au avut loc parade și în alte orașe ale țării Chinei, Secretarul general al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a prezidat, de pildă, pe 30 iulie,  o paradă la care au participat 12.000 de soldați și 600 de veicule în regiunea autonomă din nord-estul Mongoliei Interioare. Mass-media din străinătate, și mai ales occidentală, nu a avut voie să participe, în schimb televiziunea și radioul de stat au prezentat ample reportaje.

În timpul unei vizite la Academia Forțelor Aeriene, Xi le-a spus celor prezenți că „este imposibil să existe o națiune puternică fără o armată puternică. De asemenea, trebuie să deținem un spirit puternic pentru a putea provoca orice dușman”.

PCC a consacrat o mare parte din festivitățile de anul acesta pentru a aduce un omagiu Corpului Medical al armatei, ale cărui eforturi în construirea spitalelor pentru bolnavii de Covid-19 și în aplicarea măsurilor de blocare au fost esențiale pentru aplicarea politicii Beijingului  de reducere a răspândirea coronavirusului în China.

Chiar dacă pasada formațiunilor de infanterie a fost perfectă, acestea impresionând asistența prin coordonarea perfectă, mass media occidentală nu a uitat să aducă în discuție practicile dure prin care comandanții chinezi obțin astfel de rezultate. Din câte spun ziariștii din Occident este bine documentată practica comandanților de a pune spini în gulerele participanților  pentru a se asigura că aceștia mențin permanent o posturp perfectă a capului.

Dincolo de impresia artistică, liderii chinezi au ținut, însă, să puncteze la capitolul tehnic. Liderii partidului  au dorit să demonstreze lumii întregi că armata Republicii Populare Chineze a făcut progrese considerabile în ceea ce privește modernizarea. Astfel, demonstrația Forței Aeriene a Armatei de Eliberare a Poporului a inclus pentru prima dată și avionul de luptă invizibil J-20 de a cincea generație. Nici avioanele J-16 nu au lipsit. Mare impresie a făscut și portavionul  001 Liaoning, primul dintre cele șase portavioane care vor intra în serviciu  până în 2035. DF-31AG - una dintre cele mai recente și mai puternice rachete balistice intercontinentale din China – e o prezență constantă la paradele de  Ziua Armatei încă din 2017. DF-31AG se bazează pe o rază de 12.000 km a predecesorului său, adăugând o gamă mai largă de opțiuni de implementare și o fiabilitate îmbunătățită.

Xi a vizitat, de asemenea, un laborator de la Universitatea Aviației Forțelor Aeriene din provincia de nord-est Jilin, liderul chinez  subliniind investițiile de miliarde de dolari pe care China le face în dezvoltarea și producerea a peste 40.000 de vehicule terestre și marine fără pilot.

Strategi liderilor chinezi și-a atins scopul. Enorma demonstrație de forță a convins pe toată lumea că forțele armate ale Chinei au făcut progrese imense în ceea ce privește complexul militar-industrial. De altfel, „Creșterea încrederii liderilor Partidului Comunist Chinez în propriile forțe armate se suprapune abordării politice din ce în ce mai afirmative a  Beijingului în ceea ce privește  relațiile cu vecinii din Pacificului și Washington-ul”, scrie Mark Episkopos pe site-ul nationalnterest.org.