Papioanele colorate, un kitsch

Bărbații din România cheltuie din ce în ce mai mulți bani pe haine, potrivit studiilor recente. Pentru că mai multe haine nu înseamnă și mai bine îmbrăcat, Cezar Ionașcu - consilier de imagine, vorbește punctual despre trendul papioanelor și șosetelor colorate.

În ținuta masculină, papioanele colorate reprezintă un kitsch: „Papioanele pot fi negre și albe. Atât. Papionul negru definește ținuta blacktie – de acolo îi vine numele. Papionul alb definește ținuta white-tie – ținuta dirijorului, ținuta premiilor Nobel. Cele două sunt primele două coduri formale bărbătești. La acestea, elementele constitutive sunt fixe. Orice element schimbat înseamnă kitsch. Așa că, un smoking pentru nuntă cu papion colorat se poartă doar de clovni, nu de bărbați.

Papioanele colorate există, dar sunt de obicei din lână și sunt prezente în peisajul britanic sau sudist american, pentru persoanele de peste 60 de ani”, punctează Cezar Ionașcu. „Papionul nu se asortează la ținută, ci dă numele ținutei formale. La cravată, asortarea ei este o știință în sine. Pornind de la o cravată în dungi, trecând prin una cu forme geometrice și ajungând la cele uni, toate sunt adevărate declarații de forță ale bărbatului, dat fiind că reprezintă ultimul accesoriu în ținuta bărbătească. Cravata se asortează la contextul social și abia apoi la ținută”, subliniază consilierul de imagine.

În ceea ce privește ciorapii viu colorați, trebuie ținut cont de niște reguli stricte: „Ciorapii colorați sunt pentru cei îndrăzneți. Sunt pretabili și vara, și iarna, dar cu atenție la restul ținutei. Dacă șosetele sunt foarte colorate, pantalonii au o culoare neutră. Multă culoare la bărbați dăunează și efeminează. Este indicat să fie asortați cu pantalonii, nu cu pantofii”, este recomandarea consilierului de imagine.