Papa: "La baza crizei stă sistemul bancar egoist"

Capul Bisericii Catolice, Papa Benedict al XVI-lea, a declarat ieri că la baza crizei financiare globale stă sistemul bancar egoist, lipsit de perspectivă şi de preocupare pentru cei săraci, relevă agenţia de ştiri Reuters.

 „Actuala criză demonstrează cum activitatea financiară poate fi în anumite momente egoistă, lipsindu-i orice considerent pe termen lung al binelui comun“, a spus Suveranul Pontif în mesajul anual „Luptând împotriva Sărăciei pentru a Construi Pacea“.   Discursul de 17 pagini conţine şi alte recomandări pentru liderii lumii. Este vorba de susţinerea procesului de dezarmare, combaterea foametei sau interzicerea avortului în lupta cu explozia demografică. Mesajul papal este trimis în mod tradiţional şefilor de state, guverne şi instituţiilor internaţionale. Profitul imediat, condamnat

Benedict al XVI-lea a cerut adoptarea unui „cod etic comun“, care să stopeze accentuarea diferenţelor dintre bogaţi şi săraci, într- o lume caracterizată prin globalizarea economică. El a amintit că „obiectiv, cel mai important rol al finanţelor este acela de a susţine posibilitatea investiţiilor pe termen lung“. „Activitatea financiară limitată pe termen scurt şi foarte scurt devine periculoasă pentru toată lumea, chiar şi pentru cei care profită când pieţele merg bine“, a adăugat Suveranul.

Viziunea Suveranului Pontif este similară cu cea a unuia dintre cei mai mari investitori din toate timpurile, multimiliardarul Warren Buffett. Acesta consideră că investitori sunt numai cei care plasează banii pe termen mediu sau lung, iar ceilalţi sunt doar speculatori. Această filosofie pare a fi una corectă, cel puţin până în prezent. Spre exemplu, Buffett este cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 62 de miliarde de dolari. Este a doua oară în acest an când Papa critică sistemul economic actual, care, în concepţia sa, pune accent doar pe valorile lumeşti şi aproape deloc pe moralitate şi spiritualitate.

„Criza financiară globală arată zădărnicia banilor“, spunea în urmă cu aproximativ două luni Papa Benedict al XVI-lea. El a arătat că, odată cu prăbuşirea marilor bănci, dispar şi banii şi că toate acele lucruri care par reale sunt de importanţă secundară. „Asta nu trebuie să o uite cei care îşi clădesc vieţile numai pe lucruri vizibile, precum succesul, cariera sau banii“, a conchis Suveranul Pontif.