Eveniment major pentru CREȘTINĂTATE. Decizia luată de Papa Ioan Paul al II-lea a pus Clujul pe HARTA LUMII
- Adrian Dumitru
- 20 mai 2018, 19:06
Moaştele Sfântului Anton de Padova au fost depuse, duminică, în catedrala episcopală "Schimbarea la Faţă" din Cluj-Napoca, relicvele fiind aduse, din nou, după 14 ani, în Eparhia de Cluj-Gherla, în contextul unui pelerinaj mai amplu care se desfăşoară în România în perioada 7 mai - 13 iunie.
Pelerinajul are loc sub motto-ul ''Sfântul Anton de Padova, ocrotitorul şi mijlocitorul familiei creştine'', evenimentul fiind organizat spre binecuvântarea Centenarului Marii Uniri, Anton de Padova fiind Sfânt al Unităţii, venerat de credincioşi de diferite religii, din întreaga lume, notează Agerpres.
Relicvele sfinte au fost depuse pe un soclu, în faţa altarului, unde credincioşii au putut veni să se roage şi să lase bileţele cu rugăciuni, care apoi vor fi depuse la mormântul Sfântului Anton din Padova.
Potrivit reprezentanţilor Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, au fost aduse două relicve ale Sfântului Anton de Padova, extrase în 6 ianuarie 1981 din mormântul acestuia.
"Ambele au fost extrase din mormântul Sfântului din Padova, când Altarul - Mormânt care păstrează trupul Sfântului a fost deschis. Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a autorizat această deschidere în vederea recunoaşterii rămăşiţelor pământeşti ale Sfântului. Recunoaşterea precedentă, petrecută în prezenţa sfântului Bonaventura, pe atunci ministru general al Ordinului, a avut loc în anul 1263. După recunoaşterea din 1981, toate oasele Sfântului au fost reaşezate în mormânt, cu excepţia unei anumite părţi din massa corporis, adică din masa musculară mumificată a trupului lui Anton de Padova, care a fost reţinută în afara sicriului pentru confecţionarea unor relicvarii ce sunt oferite venerării credincioşilor răspândiţi în lumea întreagă", au spus reprezentanţii episcopiei greco-catolice.
Un relicvariu solemn, sub forma unui bust aurit al Sfântului Anton, care ţine în mâna stângă Biblia, a fost adus la Cluj-Napoca. Relicvariul este adus din Padova, Italia, locul în care s-a aflat Sfântul Anton în ultima parte a vieţii sale, la propunerea Provinciei Franciscane "Sf. Iosif" a Fraţilor Minori Conventuali din România şi a redacţiei revistei Mesagerul Sfântului Anton, cu aprobarea Conferinţei Episcopilor Catolici din România.
În Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, moaştele Sfântului Anton au putut fi venerate în trei parohii în acest final de săptămână.
În cursul zilei de luni, când potrivit calendarului religios are loc sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena, în prezenţa moaştelor Sfântului Anton, în catedrala episcopală clujeană se va celebra Sfânta Liturghie de la ora 08,30, apoi Sfânta Liturghie, care va fi celebrată de episcopul eparhial de Cluj-Gherla, de la ora 10,30, după care credincioşii vor putea venera moaştele. La ora 15,00, relicvariul va fi dus în procesiune la Biserica romano-catolică ''Sfântul Mihail'' din Cluj-Napoca.
Sfântul Anton s-a născut la 15 august 1195, la Lisabona, în Portugalia, în 1210 s-a călugărit în rândul augustinienilor, apoi în 1220 l-a urmat pe Sfântul Francisc, devenind franciscan cu numele simplu de fratele Anton. A fost înzestrat cu harul predicării, predicând neobosit, şi, încă din timpul vieţii, mijlocind multe minuni celor aflaţi în nevoie. S-a mutat la cer la 13 iunie 1231 lângă Padova, Italia. La scurt timp, în 30 mai 1232, Papa Grigore IX l-a proclamat sfânt. Mai târziu, în 1946, Biserica l-a proclamat, pentru strălucirea doctrinei sale, "Doctor al Bisericii Universale".
Sfântul Anton este cunoscut mai ales prin grija faţă de cei săraci şi nedreptăţiţi. Până azi se păstrează în biserici obiceiul binecuvântării 'pâinii săracilor'. Faima sfinţeniei sale, care s-a răspândit încă din timpul vieţii sfântului, în timp, a crescut şi mai mult, şi, în prezent, credincioşi din întreaga lume, de orice confesiune, se roagă şi cer cu încredere puternica mijlocire a Sfântului Minunilor, Anton de Padova.