Evenimentul Zilei > International > Papa îi invită pe musulmani la dialog
Papa îi invită pe musulmani la dialog

Papa îi invită pe musulmani la dialog

Papa Benedict al XVI-lea, a cărui vizită pastorală în ţara natală, Germania, a început joi, nu s-a lăsat intimidat de ostilitatea cu care a fost primit de unii compatrioţi.

Deşi discursul programat să aibă loc în faţa Bundestagului a fost boicotat de numeroşi parlamentari germani, iar în stradă se protesta faţă de prezenţa sa la Berlin, Suveranul Pontif le-a vorbit politicienilor despre echitate şi dreptate şi a ţinut slujba în aer liber.
La mesă au asistat preşedintele Germaniei şi cancelarul Angela Merkel. Un moment major al zilei de ieri a fost cel în care Papa i-a primit pe reprezentanţii cultului islamic din Germania, cărora le-a transmis că "o colaborare fecundă între creştini şi musulmani este posibilă", scrie presa italiană. "Recunoaştem necesitatea de a progresa pe calea dialogului şi a stimei reciproce", a spus Suveranul Pontif.
Mesajul său în faţa reprezentanţilor cultului musulman vine după ce, în 2006, a provocat polemici aprinse în urma discursului rostit în Bavaria şi în care făcea o legătură între islam şi violenţele religioase. În Germania trăiesc între 3,8 şi 4,3 milioane de musulmani, reprezentând între 4,6% şi 5,2% din populaţie.
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/ehSPhWAxAjo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Aseară, Benedict al XVI-lea urma să meargă la Erfurt, pentru a se întâlni, în spatele uşilor închise, cu 20 de delegaţi ai Bisericii protestante germane în mănăstirea ordinului Sf. Augustin, unde în secolul al XVI-lea a trăit Martin Luther, primul reformator protestant.
Vizita sa în Germania nu a fost primită cu entuziasmul aşteptat, deşi, în 2005, alegerea primului papă german după mai bine de 500 de ani fusese sărbătorită ca un triumf naţional. Prezenţa Suveranului Pontif în parlamentul de la Berlin a fost criticată, aproximativ o sută de deputaţi de stânga boicotându-i discursul.
La câteva sute de metri de Bundestag a avut loc şi o manifestaţie anti Papa, la care au luat parte reprezentanţii unor ONG-uri, homosexuali, dar şi victime ale preoţilor pedofili. Costurile aferente măsurilor de securitate la ultima vizită a Papei, în Bavaria, în anul 2006, s-au ridicat la 50 milioane de euro.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: