Papa şi-a trimis un reprezentat la cel mai mare pelerinaj al catolicilor din Moldova

Mii de catolici au participat ieri şi astăzi la cel mai mare pelerinaj al catolicilor din Moldova, care are loc la sanctuarul de la Cacica, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, iar slujba de hram a fost oficiată de un trimis al Papei, PS Paolo de Nicolò, regent al Casei Pontificale din Vatican.

Alături de acesta au oficiat şi Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, Preasfinţitul Anton Coşa, episcop de Chişinău, Preasfinţitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, şi un sobor impresionat de 68 de preoţi.

Astăzi, la Basilica Minor din Cacica, au fost pestze 5.000 de pelerini din ţară, dar şi din Germania, Polonia, Ungaria, Austria, Italia.

Printre pelerini s-au aflat şi aproximativ o sută de tineri care au venit la Cacica pe biciclete, parcurgând aproape 130 de kilometri, pornind de la Roman, spre Cacica, pentru sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului.

"Este o sărbătoare foarte importanta pentru noi, catolicii, pentru polonezii din România, pentru că ne aflăm la Cacica, un loc de rugăciune şi meditaţie, sfinţit prin prezenţa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei "Madona Neagră" de la CzÄ™stochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Se ştie că actuala biserică a fost construită în anul 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată, urmând un proiect din Polonia", a declarat deputatul comunităţii poloneze din România, Ghervazen Longer.   Un moment emoţionant a fost atunci când reprezentanţii asociaţiei bolnavilor de Parkinson au donat sanctuarului de la Cacica o icoană cu chipul Papei Ioan Paul al II-lea, icoană care a fost pictată de o fată fără mâini, din Vulcani, Roxana Irimia.

"Suntem 72.000 de bolnavi de Parkinson în România şi am venit să ne rugăm pentru toţi aici la Cacica, la Icoana Făcătoare de Minuni să facă ca această boală să-şi găsească leacul sau alinarea. Şi Papa Ioan Paul al II-lea a suferit de această cumplită maladie", a spus Dan Răican, preşedintele Asociaţiei Antiparkinson.