Papa Francisc numește 14 sfinți noi, inclusiv martirii din Damasc

Vatican / sursa foto: vaticannews.va

Papa Francisc a numit duminică un nou grup de sfinți, canonizând 14 persoane, inclusiv „martirii din Damasc”, uciși în Siria în timpul Imperiului Otoman și care sunt simboluri ale persecuției creștine.

Papa Francisc, canonizare a 14 sfinți

Francisc a prezidat ceremonia de canonizare în Piața Sf. Petru în prezența a mii de credincioși catolici din întreaga lume.

„Îi înscriem printre sfinți, decretând că trebuie să fie venerați ca atare de întreaga Biserică”, a proclamat Francisc, după ce a recitat fiecare nume.

Ce este canonizarea

Canonizarea este ultimul pas spre sfințenie în Biserica Catolică, după beatificare.

Trei condiții sunt necesare - cea mai crucială fiind ca individul să fi efectuat cel puțin două miracole. El sau ea trebuie să fi decedat de cel puțin cinci ani și să fi dus o viață creștină exemplară.

„Martirii din Damasc”, canonizați de Papa Francisc

Printre grup se numără 11 indivizi cunoscuți sub numele de „martirii din Damasc”, care au devenit sfinți la aproximativ 160 de ani după moartea lor.

Cei opt frați franciscani și trei maroniți laici, toți frați, dintr-un mănăstire au fost asasinați de militanți druzi în iulie 1860 în capitala siriană, aflată atunci sub stăpânire otomană.

„Martirii din damasc” fost beatificați de Papa Pius al XI-lea în 1926

Damasc este casa uneia dintre cele mai vechi comunități creștine din lume, dar populația sa creștină a scăzut la doar aproximativ două procente astăzi, conform Vaticanului.

Papa Francisc / Sursa foto: vaticannews.va

Mulți cetățeni, creștini și nu numai, au părăsit orașul de la începutul războiului civil din Siria în 2011.

Martiriul grupului din Damasc canonizat duminica "nu este foarte diferit de situația multor creștini din Orientul Mijlociu de astăzi", a scris Vatican News, portalul oficial de știri al Vaticanului.

Ceilalți trei sfinți canonizați de Francisc au format comunități religioase

Celelalte trei persoane, care au murit la începutul secolului XX, au fondat comunități religioase.

Ei sunt misionarul italian Giuseppe Allamano, călugărița italiană Elena Guerra și canadiana Marie-Leonie Paradis.

În mai, Papa Francisc a anunțat că îl va canoniza pe adolescentul italian Carlos Acutis.

Adolescentul născut la Londra și-a petrecut viața răspândind credința sa online, câștigând supranumele „Influencerul lui Dumnezeu”, înainte de a muri de leucemie în 2006.

Data acelei canonizări nu a fost încă stabilită, dar ar putea avea loc în 2025, anul Jubileului Bisericii, când se așteaptă ca peste 30 de milioane de pelerini să sosească la Roma.