În plină campanie electorală americană, Benedict al XVI-lea a criticat dur planurile preşedintelui american de a introduce gratuitatea pentru mijloacele contraceptive şi pilula abortivă.
Suveranul pontif a făcut un puternic apel către catolicii americani de a se mobiliza împotriva proiectului lui Obama. Contraceptivele și pilula abortivă vor fi gratuite Episcopii americani, care păstoresc peste 70 de milioane de credincioşi, efectuează în această lună tradiţionalele vizite "ad limina" la Roma, în care dau raportul Papei despre starea diocezelor lor. Afirmaţiile neobişnuit de dure ale Papei, în faţa a 19 dintre episcopii americani, au iscat multă vâlvă, scrie Le Point. Benedict al XVI-lea a vorbit despre "practici dăunătoare în sine" impuse societăţii şi despre "pericolele" care planează asupra "darului divin al vieţii". Era o aluzie transparentă la asigurările de sănătate americană, care, în viitor, ar trebui să permită femeilor accesul neîngrădit la toate formele de contracepţie aprobate de "Food and Drug Administration".
De la 1 august 2012, toate contractele de asigurări de sănătate vor include obligatoriu aceste servicii. Angajatorii care, din motive religioase, nu furnizează asigurări care să acopere contracepţia şi avortul, au un răgaz de un an, până la 1 august 2013, pentru a se conforma noilor reglementări.
Papa le-a promis episcopilor americani sprijin necondiţionat. Într-un lung mesaj, Benedic al XVI-lea a deplâns "eforturile concertate de a refuza catolicilor şi instituţiilor catolice dreptul la refuzul din motive de conştiinţă". „Există un curent din ce în ce mai ostil creștinismului!” Popularul preşedinte al conferinţei episcopale, Timothy M. Dolan, arhiepiscopul New York-ului, este purtătorul de stindard al campanieie împotriva proiectului lui Obama. Monseniorul Dolan, care a adoptat o poziţie dură împotriva căsătoriilor homosexuale, va fi făcut cardinal de către Papă pe 19 februarie.
"A-i obliga pe cetăţenii americani să aleagă între a-şi viola propria conştiinţă sau să renunţe la asigurarea de sănătate este cu totul anormal", a atacat, la rândul său, Monsenorul Dolan. "Suntem ispitiţi să lăsăm braţele în jos în faţa unui guvern care consideră concepţia de copii, graviditatea şi naşterea drept boli care trebuie vindecate", a vituperat arhiepiscopul.
Conştient că "The American Way Of Life" are încă o influenţă uriaşă în lume, Papa a denunţat "secularismul radical" care se regăseşte "în domeniul politic şi cel cultural" şi "puternicele curente" "din ce în ce mai ostile creştinismului". "Separarea legitimă dintre Biserică şi Stat nu înseamnă că Biserica trebuie să tacă în faţa anumitor probleme", a atacat Benedict al XVI-lea. Papa nu osteneşte să critice aspru faptul că Occidentul urmăreşte să limiteze religia la sfera privată. Este mare nevoie de "o lume de laici bine formaţi, angajaţi şi bine organizaţi, cu un puternic simţ critic la adresa secularismului constrângător", a mai spus Papa, aluzie prea puţin voalată la adresa catolicilor liberali. Obama poate pierde votul catolicilor Biserica americană este foarte angajată în proiecte sociale şi educative, dar este zguduită de un mare scandal de pedofilie. În sânul său sunt numeroase curente, dintre care unele nu urmează linia Romei şi apără reformele ultraliberale în chestiunea moravurilor. Într-o campanie electorală în care religia este omniprezentă, principalul candidat republican conservator este Rick Santorum.
În 2008, 54% dintre catolicii americani au votat cu democraţii şi cu Obama, într-o măsură mai mare decât oricare altă confesiune creştină. Catolicii de origine sud-americană au votat masiv în favoarea primului preşedinte american de culoare.