Pantofi cu pernute pentru picioare sanatoase

Poarta incaltari care permit piciorului sa stea intr-o pozitie normala si foloseste spray-uri speciale ca sa previi mirosul neplacut.

Foloseste sosete din bumbac si schimba-le chiar si de doua-trei ori pe zi daca transpiri excesiv, te sfatuiesc dermatologii. Cele mai bune incaltari sunt cele care au pernute la scobitura piciorului, deoarece mentin pozitia acestuia cat mai aproape de normal.

Cumpara-ti mai multe perechi de pantofi si alterneaza-le ca sa previi aparitia bacteriilor si mirosul neplacut sau foloseste sprayuri pentru incaltaminte. Daca vrei sa nu faci infectii, nu-ti taia niciodata colturile unghiilor, iti recomanda medicii.

Schimba-ti des incaltamintea

Foloseste incaltari care nu te-au jenat nici macar la prima purtare daca vrei sa ai picioare sanatoase. „Incaltamintea care ne „bate” mereu poate provoca deformari ale degetelor, greu de tratat”, spune doctorul Dan Popescu, medic primar ortopedie traumatologie de la Spitalul „Bagdasar Arseni”.

In afara luxatiilor, pantofii cu toc pot da in timp tulburari ale articulatiilor periferice, ale coloanei si ale bazinului. „Pentru ca piciorul sa stea intr-o pozitie cat mai apropiata de cea naturala, sunt indicati pantofii cu pernute pe partea interna a talpii (n.r. - unde este scobitura piciorului)”, mai spune medicul.

Recomandat este sa ai mai multe perechi de incaltaminte pe care sa le alternezi. Astfel, risti mai putin sa se inmulteasca bacteriile care dau mirosul neplacut. Odata aparut, acesta poate fi indepartat zilnic cu spray-uri speciale pentru incaltaminte.

Daca ai descoperit ca ai o ciuperca, nu arunca incaltamintea. Poti sa omori microbii cu spray-uri, aplicate tot zilnic sau saptamanal, in cazul incaltarilor pe care le porti mai rar.

Nu-ti taia colturile unghiilor

Pentru igiena picioarelor, dermatologii sustin ca sunt suficiente apa si un sapun cat mai putin colorat si neparfumat, cu un PH apropiat de cel al pielii. Zilnic, mai poti folosi o crema emolienta, speciala pentru picioare.

„Persoanele cu pielea foarte uscata care se fisureaza usor trebui sa foloseasca creme emoliente pentru a compensa uscaciunea”, afirma Catalin Popescu, dermatolog la Spitalul Colentina.

Ca sa previi transpiratia, poarta sosete din bumbac pe care le poti schimba si de doua-trei ori pe zi. Sosetele din lycra nu absorb transpiratia, ci favorizeaza dezvoltarea germenilor si a ciupercilor. Poti folosi si un spray antiperspirant, la recomandarea dermatologului. „Transpiratia poate indica o tulburare hormonala, un dezechilibru in metabolismul calciului sau poate fi doar constitutionala”, subliniaza Daciana Branisteanu, dermatolog la cabinetul Dermalux din Iasi.

Ca sa previi infectiile, nu-ti taia niciodata colturile unghiilor si nici  pielitele. Pe acestea din urma, impinge-le incet spre baza unghiei si unge-le cu un gel special.

Unguente pentru bataturi

Nu imparti cu ceilalti membri ai familiei ligheanul, prosopul sau piatra ponce daca ai bataturi, picioare fisurate sau daca ti s-a ingrosat pielea calcaielor. Acestea pot fi semne ale unei ciuperci care poate fi transmisa si numai medicul poate sa-ti dea un tratament. „Daca de vina este incaltamintea sau statul prea mult in picioare, foloseste creme emoliente si renunta la incaltarile respective”, spune Daciana Branisteanu.