Consumul de droguri a ajuns la cote alarmante. Potrivit medicilor, județul Timiș este pe primul loc din țarî la consumul de droguri. Alarmant este că printre consumatori sunt și copii cu vârsta de 11 ani, iar canabisul este drogul preferat. De la începutul anului și până în prezent, în județul Timiș, 131 de persoane au fost spitalizate pentru îngrijiri medicale.
Subcomisarul de poliție Adela Șleam, din cadrul Centrului Antidrog Timișoara, a declarat că județul Timiș aflându-se la granița României este o zonă tranzitată intens și asta ar explica și consumul ridicat de droguri, potrivit www.cancan.ro
“Periodic se fac studii pentru a obține date relevante cu privire la consumul de droguri. La nivelul județului Timiș, 11,1% dintre elevii de liceu au consumat cel puțin o dată în viață droguri ilicite. Dintre aceștia, 6,8% au consumat cel puțin o dată în ultimele 12 luni. 3% au consumat cel puțin o dată în ultimele 30 de zile. Trendul este ușor ascendent. Creșterea aceasta se înregistrează în contextul în care nivelul consumului a crescut în România și în Europa. În ceea ce privește locul ocupat de România în domeniul consumului de droguri, suntem printre ultimele țări din Europa, nu ocupăm locuri fruntașe. În județul Timiș trebuie avut în vedere faptul că ne aflăm în zona de vest a țării și este un județ care este foarte tranzitat și în contextul acesta consumul este mai ridicat”, a explicat Adela Șleam.
În ceea ce privește drogurile preferate de tinerii din județul Timiș, pe primul loc se află canabisul, fiind urmat de etnobotanice.
“Drogul cel mai consumat este canabis-ul, într-un procent de 11,5%. Este urmat de noile substanțe psihoactive, 1,1%, cunoscute sub denumirea de etnobotanice. În județul Timiș drogurile injectabile nu sunt foarte consumate. Sunt mai mulți băieți care consumă droguri, dar totuși și numărul fetelor este destul de ridicat. Vârsta medie de debut este la începutul liceului, clasa a IX-a, a-X-a, pentru că este vârsta la care ei intră în noi anturaje. Este vârsta care se caracterizează prin dorința de a fi teribiliști, de a fi în centrul atenției. Sunt copii care încep consumul chiar și la nivelul gimnaziului, clasa a VII-a, a VIII-a”, a declarat Adela Șleam.
Medicul Mihai Gafencu, șeful Centrului Regional de Toxicologie Pediatrică din cadrul Spitalului de Copii“Louis Țurcanu” din Timișoara, a declarat că a observat o scădere a vârstei la care debutează consumul de droguri.
Astfel, au ajuns de urgență la spital pentru a primi îngrijiri medicale și copii de 11 ani, în urma consumului de droguri. De multe ori, adolescenții se droghează chiar în apropierea școlilor sau în parcurile din Timișoara.
“Este evident o creștere a consumului de droguri. În zonele universitare există o creștere a consumului în rândul studenților, dar care nu ajung în spitalele de pediatrie. Revenind la pacienții noștri, ce am putut să observăm este scăderea vârstei consumului. Am avut și copii de 11 ani care au consumat droguri, maximumul este la 15, 16 și 17 ani”, a explicat medicul Mihai Gafencu.