Președintele Federației Naționale Cartoful din România dă o veste neagră românilor: am putea rămâne fără cartofi!
Persoanele care investesc în agricultură se plâng că Ministerul Agriculturii a tăiat din fondurile pentru cartofi și alte culturi și le-a redirecționat către legumicultorii cu sere și solarii.
Romulus Oprea, președintele Federației Naționale Cartoful din România (FNCR), acuză o situație gravă în ceea ce privește cultura cartofului.
„Suntem în suferință deja de 30 de ani! Această cultură în totalitatea ei a fost lăsată pur și simplu la voia întâmplării. Datele statistice arată un trend accentuat descendent. Sunt culturi în pericol de abandon!", a spus Oprea la AgtoTV.
Potrivit datelor APIA, la sămânță de cartof cifrele se opresc în jurul la 500-600 de hectare pe an, o cifră ridicolă pentru România, care este considerată un mare producător de cartof, spune Romulus Oprea.
„Reușim cu chiu, cu vai, să cultivăm în jur de 2.500 de hectare de cartof timpuriu pentru industrializare. Iar la cartoful de consum, am ajuns ca, pentru anul 2019, APIA să înregistreze 24 – 27.000 de hectare. Dacă facem o comparație cu anul 1989, se vorbea de 300.000 de hectare de cartof", a declarat fermierul.
Este o scădere cu peste 90% a culturii de cartof față de acum 30 de ani, a spus senatorul Tanczos Barna, care a adăugat că soluția este la minister, care ar trebui să aducă bani în plus sau cel puțin să păstreze nivelul la cartoful industrializat la nivelul subvenției de anul trecut.
„Aducem 153.000 de tone de cartofi de consum. Peste 12.000 de tone de sămânță sunt aduse din Germania și din Olanda. Aducem zeci de mii de tone de cartof timpuriu, de cartof de consum din alte state ale UE. Este nevoie de un sprijin hotărât din partea ministerului”, a spus Tanczos Barna, citat de România TV.