Pandemia schimbă mersul lumii! Globalizarea dă înapoi, iar elitele riscă să fie măturate!

Oricât de mare ar fi tributul de sânge pe care umanitatea va trebui să-l plătească acestei pandemii, lumea va depăși și această amenințare, Mai devreme sau mai târziu, un vaccin și un medicament eficace vor elimina amenințarea noului coronavirus. Ceva se va modifica, însă, pentru o lungă perioadă de timp- comportamentul nostru. Aceste schimbări la nivel individual și colectiv sunt tema analizei pe care Dr. Stephen Davies, profesor de Istorie și Istorie a Economiei la Manchester Metropolitan University mai bine de treizeci de ani, o face pentru site-ul de știri Al Arabiya.

Dincolo de toată lupta care se dă acum, ar merita, spune profesorul Davies, “să ne gândim la rezultatele probabile pe termen mai lung, iar în această privință, istoria este cel mai bun ghid”.

Nu e prima dată când omenirea se confruntă cu o asemenea amenințare. „Pandemiile și epidemiile majore sunt o caracteristică recurentă a istoriei umane. O adevărată pandemie este globală, dar termenul este folosit și pentru orice epidemie care se răspândește mult dincolo de originea sa geografică. În astfel de cazuri, este răspândit de oameni, dar și de cea a animalelor asociate cu noi, cum ar fi șobolanii și păduchii. Pandemiile sunt epidemii care se răspândesc în tot ceea ce am putea numi oicumenă, o parte a lumii care are o economie integrată și o diviziune a muncii, prin comerț și schimb. Ceea ce avem în zilele noastre este oicumenă cu adevărat globală”.

Există vreo legătură între globalizare și astfel de epidemii care tind să se răspândească pe suprafețe uriașe? Dr. Stephen Davies așa crede:”Dacă ne uităm la istoria pandemiilor, acestea tind să apară la sfârșitul unei perioade de creștere a integrării comerciale și economice pe o mare parte a suprafeței planetei. Acest lucru se explică prin faptul că acest proces de integrare produce mai multe rezultate, cum ar fi mult mai multă mișcare umană și o urbanizare crescută, care, la rândul lor, creează condiții pentru epidemii majore. Istoric pandemiile s-au răspândit de-a lungul rutelor comerciale și de schimb. Caracteristicile modului în care trăim acum fac ca o pandemie gravă să fie mai probabilă, în special din cauza  nivelului  ridicate de globalizare și a creșterii intensive a animalelor, care duce la apariția de noi agenți patogeni la animale și, apoi, la transferul spre oameni. Savanții sunt preocupați de acest lucru de ceva timp și au fost elaborate planuri de urgență, care acum sunt testate.

Care vor fi rezultatele acestei pandemii? Dr. Davies spume că istoria ne demontrează că „pandemiile duc la oprirea, întârzierea sau chiar inversarea procesului de integrare economică.  Probabil că vom vedea acest lucru acum. Va exista o perturbare gravă a lanțurilor de aprovizionare la distanță lungă și acest lucru va face ca mulți să se întoarcă înapoi către mai mulți furnizori locali, prin urmare, la o integrare a economiilor pe distanțe mai mici. Aceasta începuse deja înainte de epidemie. De asemenea, vedem mult mai multe controale asupra mișcării și nu numai peste granițele naționale, ci și în interiorul acestora. Acest lucru este puțin probabil să fie inversat complet, astfel încât vom vedea o întărire a granițelor și mult mai puține călătorii  internaționale și pe distanțe lungi. Pandemia va avea, de asemenea, un impact politic semnificativ. Epidemiile istorice slăbesc legitimitatea statelor și conducătorilor și coincid adesea cu tulburări  populare.

De asemenea, slăbesc elitele, deoarece acestea sunt mai  susceptibile să contracteze boli infecțioase, deoarece călătoresc mai mult și trăiesc în metropole mari care sunt centrele  sistemelor comerciale, iar în lumea de astăzi sunt de obicei mai în vîrstă decât media. Un alt focar major și mai răspândit în China ar putea avea implicații grave, în special dacă populația va considera că Partidul Comunist a pierdut „Mandatul cerului” și din cauza asta oamenii sunt pedepsiți cu boli. În plus, această epidemie particulară se poate adăuga la alte presiuni asupra  sistemului monetar și financiar de la nivel mondial, care este deosebit de fragil și poate declanșa o scădere accentuată a valorilor activelor, care va șterge o mare parte din averea celor foarte bogați. După cum argumentează Walter Scheidel în The Great Leveler, este vorba de catastrofe majore, precum războaiele și pandemiile, care de obicei aduc reduceri mari ale inegalității”.

Pe lângă aceste procese, care deja au început să se simtă, marea schimbare se va produce, însă, la nivel psihologic.

Pandemiile sunt adesea asociate cu o creștere a milenarismului, mai precis a ideii că sfârșitul lumii este iminent. Acest tip de credință cvasi-religioasă și-a găsit deja expresia în mișcări precum Extinction Rebellion și este probabil să câștige forță, cu rezultate politice și culturale neprevăzute. În schimb, alți oameni, se vor gândi că, dacă viața este scurtă, ar fi mai bine să trăiască prezentul și să nu-și reprime  nicio dorință”.

De asemenea, oamenii tind să și piardă încrederea în experții recunoscuți și să se îndrepte „spre idei marginale. Un proces aflat, de asemenea, în curs.

Concluzia profesorului Davies este că „Pandemia cu care se confruntă lumea va trece, dar nu va fi ultima. Mai mult, indiferent de cât de severă se dovedește a fi, istoria sugerează că marele impact se manifestă în comportamentul pe care oamenii îl vor avea în viitor, o schimbare mai importantă și cu consecințe de durată mai mari decât pandemia în sine”.

E greu de spus, deocamdată, dacă profeția doctorului Davies se va confirma, Schimbări vor exista, însă, mai mult ca sigur, iar România s-ar putea afla cât de curând într-o situație delicată. Gândiți-vă numai cine le va putea asigura românilor strictul necesar pentru existență când țara nu mai produce mare lucru nici în agricultură, nici în industrie. E o temă la care ar face bine să se gândească politicienii români  care au mizat totul pe cartea globalizării.